Den soliga Helsingforsdagen firades i glad stämning – Helsingforsdagen tackar

Helsingfors-dagen firades i varmt och soligt väder måndagen den 12 juni med nästan 170
avgiftsfria evenemang. Helsingfors födelsedag är ett evenemang som sprider sig över hela staden och samlade rikligt med publik kring de upplevelser och erfarenheter som
genomfördes i Helsingfors såväl i centrum som på andra håll.

Evenemanget Middag under Helsingfors himmel samlade över 1 000 stadsbor som höjde en skål för kära Helsingfors. Det över 400 meter långa bordet sträckte sig över en stor del av Norra esplanaden och stadsborna möttes för att äta middag i olika stora sällskap med sina egna favoriträtter och drycker.

Helsingfors stads kulturcentrum bjöd på ett brett programutbud från morgon till kväll som beaktade olika slags stadsbor i olika ålderskategorier. Det avgiftsfria programmet omfattade till exempel många former av workshopverksamhet, trollkonster, spel, delikatesser, motion, teater- och cirkusföreställningar samt ett stort utbud av livemusik. Bland annat uppträdde Arja Koriseva, Yeboyah, F, Marion Rung och Paleface på olika scener i Helsingfors. På Espens estrad framträdde en mångfacetterad grupp av utövare av outsiderkonst.

Borgmästaren Juhana Vartiainen var värd för morgonkaffet på stadshuset där man också bjöd på rabarberpaj som blivit Helsingforsdagens officiella bakverk. Efter morgonkaffet fortsatte borgmästaren till Kvinnokliniken där han gratulerade Helsingforsdagens baby. Redaktören-faktaboksförfattaren Seija Sartti utsågs till Stadin Friidu och pianistkompositören Olli Ahvenlahti till Stadin Kundi. Meriterade stadsbor belönades på stadshuset med Helsingforsdagens medaljer och priser.

Deltog du i firandet av Helsingforsdagen i år? Ge respons och berätta hur du vill att
Helsingforsdagen ska firas. Bland dem som svarat lottar vi ut biljettpaket till Helsingfors
festspel.

Mer detaljerad information om programmet på Helsingforsdagen nästa år ger vi på våren 2024.

Bild: Emilia Rautio