Helsingforsdagens baby föddes klockan 01.30

Helsingfors stad har sedan 58 år tillbaka gratulerat den första babyn som föds i Helsingfors på stadens födelsedag 12 juni. Mamma Faadumo Dahir födde Helsingforsdagens baby, en pojke kl. 01.30.

– Jag vill hjärtligt gratulera den nya Helsingforsbabyn och hela familjen och önska dem välstånd och välbefinnande! Helsingfors är en stad där var och en kan förverkliga sig själv, skapa möjligheter och ta vara på dem – så även i framtiden när den här nykomlingen växer, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Vid födseln vägde babyn 3838 g och var 50 cm lång.

Borgmästaren besökte Kvinnokliniken på Helsingforsdagens morgon för att gratulera familjen, och som en gåva från staden gav han babyn ett täcke av ekologisk bomull från Kaikos kollektion Copper Bambi. Kaiko är ett inhemskt klädmärke som tillverkar etiskt producerade kläder. Sju procent av Kaikos intäkter går till utbildning av kvinnor i utvecklingsländer.

Traditionen att gratulera Helsingforsdagens baby har fortgått sedan 1965.

Bild: Petri Anttila