Info

Helsingforsdagen är en gemensam festdag för hela staden!

Helsingforsdagen har firats sedan år 1959. På Helsingforsdagen 12 juni är staden full av avgiftsfria evenemang som är öppna för alla och som ordnas av föreningar, företag, klubbar, organisationer och aktiva stadsbor.

I Helsingforsdagens utbud ingår stora och små evenemang, musik, scenkonst, guidade rundturer, utställningar, öppna dörrar samt program för såväl barn som äldre. Till Helsingforsdagens traditioner hör morgonkaffe med borgmästaren samt att Stadin Kundi och Friidu, årets idrottare från Helsingfors och Helsingforsdagens baby utses.

I år firar vi Helsingfors födelsedag med gärningar på Helsingforsdagen. För Helsingforsdagens program söker man kreativa gärningar som syns, hörs och sprider glädje runt om i staden den 12 juni utan att skapa folksamlingar. Ansökan inleds på webben, och de gärningar som ska genomföras väljs genom en allmän omröstning.

Gärningarna på Helsingforsdagen kan ha samband med t.ex. konst och natur eller vara något som livar upp stadsmiljön – det viktigaste är att så många helsingforsare som möjligt kan glädjas över sin hemstad. De föreslagna gärningar som juryn valt publiceras i april på Helsingforsdagens webbplats, varefter allmänhetens röster påverkar vilka gärningar som genomförs. De sökande får genomföra de gärningar som fått flest röster för att fira stadens jubileumsdag den 12 juni.

Se program här»

Helsingforsdagens program samordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse.