Helsinki-päivän tapahtumiin jaettiin 25 000 euroa tuotantorahaa

Jo vuodesta 1959 juhlitun Helsinki-päivän sydämeksi on vuosien varrella muodostunut kaupunkilaisten itsensä luomat tapahtumat. 12. kesäkuuta juhlittava Helsingin syntymäpäivä osuu tänä vuonna maanantaille ja juhlan kunniaksi toteutetut maksuttomat tapahtumat ilahduttavat taas kaikkia kaupunkilaisia kaduilla ja puistoissa laajasti ympäri kaupunkia. Helsinki-päivästä onkin muodostunut yhteinen kaupunkijuhla, joka tarjoaa runsaasti nähtävää, koettavaa ja tekemistä, ja jonka tapahtumien tuottamiseen jokainen voi osallistua.

Helsinki-päivän toteuttamista koordinoi Helsingin tapahtumasäätiö, joka jakaa avoimen tapahtumahaun kautta yhdistyksille, seuroille ja järjestöille sekä yksityisille toimijoille ja kaupunkilaisille Helsinki-päivän tapahtumien toteuttamiseen tuotantorahaa. Jaettavan rahan määrä oli tänä vuonna 25 000 euroa ja sen myöntämisestä päätti erilaisista helsinkiläisistä koottu raati. Tänä vuonna raatiin kuului stadilainen senioriskeittaaja ja urbaanin kulttuurin vaikuttaja Lena Salmi, kaupunginosatapahtumien konkari, yhteisöjen rakentaja ja sosiaalisen vastuun kantaja Mikko Heinänen, helsinkiläinen tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija sekä nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä vahvistavan Gutsy Go -toimintamallin kehittäjä Veera Ikonen sekä Outsider Art Festivalin musiikkiohjelmistoa kuratoiva toimittaja-dj Miika Turunen. Helsingin tapahtumasäätiötä raadissa edustivat vastuullisuustyöstä vastaava Sanjaana Gavalas ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä. Lue raatilaisten tarkemmat kuvaukset artikkelin lopusta.

Helsinki-päivän 1. maaliskuuta käynnistyneen avoimen tapahtumahaun tuotantorahaa haki yhteensä 143 tapahtumantekijää ja -tahoa. Rahaa myönnettiin 13 tapahtumalle ja maksimisumma yhdelle toimijalle oli 4 000 euroa. Tänä vuonna raati kiinnitti erityistä huomiota paikallisylpeyttä lisäävään ohjelmaan sekä monimuotoisuutta, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä korostaviin sisältöihin, ohjelman jakautumiseen tasaisesti ympäri kaupunkia, erilaisten kohderyhmien puhuttelemiseen ja saavutettavuuden huomioimiseen.

Tuotantorahan hakuaika päättyi perjantaina 14. huhtikuuta. Alla listaus tuotantorahan saajista.

Helsinki-päivän tuotantorahan saajat 2023:

Helsingin tapahtumasäätiö kiittää kaikkia tuotantorahaa hakeneita. Tapahtumakonseptit olivat ilahduttavan moninaisia, luovia ja Helsinki-päivää idearikkaalla tavalla juhlistavia. “Häkellyttävän paljon on hienoja teoksia, konsepteja ja tapahtumia helsinkiläisille luvassa! Parasta oli nähdä, kuinka monenlaisia kaupunkilaisia ohjelmaa on toteuttamassa. Uskon, että saimme tehtyä sellaiset valinnat, jotka tarjoavat yhteen tuovaa ja erilaisia ihmisiä puhuttelevaa ohjelmaa ympäri kaupunkia”, Veera Ikonen kommentoi. 

Helsinki-päivän ohjelmaa voi edelleen ilmoittaa mukaan sähköisellä lomakkeella 17. toukokuuta asti. Muistathan lukea tarkemmat tiedot tapahtumanjärjestäjän ohjeista.

Helsinki-päivän ohjelmaan ovat tervetulleita maksuttomat tapahtumat eri puolilla Helsinkiä ja kaikkina vuorokaudenaikoina.

Koko Helsinki-päivän ohjelma julkaistaan maanantaina 5. kesäkuuta.

Tuotantorahapäätöksistä vastannut raati 2023:

Lena Salmi
“Lena Salmi on 69-vuotias kaikenlaisen sportin moniottelija, joka laskee myös graffitin tekemisen erittäin fyysiseksi luomiseksi. Kadulla hänet tunnetaan skeittimummona, mutta rullailurepertoaari on sittemmin laajentunut myös skuuttaukseen, niinpä hän onkin myös willi skuuttileidi. Lena mieltää ruumiinkulttuurin ihmisen eloonjäämispakkaukseksi.”

Mikko Heinänen
“Mikko Heinänen on itä-helsinkiläinen kaupunkikulttuurin tekijä ja vaikuttaja. Hän on yhteisöjen rakentaja ja sosiaalisen vastuun kantaja. Tällä hetkellä Mikko toimii Laajasalo-Degerö seuran yhteisökoordinaattorina sekä tuottajana Laajasalon Elävän kulttuurin sytyttäjissä. Mikko on toiminut aiemmin tuottajana mm. seuraavissa tapahtumissa. Kallio Block Party, Kontula Electronic, Herttoniemi Block Party. Mikko Heinänen on saanut Helsingin kulttuuriteko -kunniamaininnan vuonna 2016.”

Veera Ikonen
“Veera on helsinkiläinen tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija, ja yksi nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä vahvistavan Gutsy Go -toimintamallin kehittäjistä. Gutsy Gossa nuoret toteuttavat rauhaa vahvistavia ratkaisuja omien yhteisöjensä hyväksi.”

Miika Turunen
“Punk- ja hevidiggarina tunnettu Turunen tekee toimittajan hommien lisäksi dj-keikkaa ja kuratoi Outsider Art Festivalin musiikkiohjelmistoa. Radio-ohjelmassa Turunen esittelee marginaalista musiikkia, outsider-taidetta ja taiteen tekijöitä ja vetää hupaisaa levyraatia Pertti Kurikan kanssa. “

Sanjaana Gavalas, Helsingin tapahtumasäätiö / vastaava tuottaja 

Anna Mäkelä, Helsingin tapahtumasäätiö / viestintäpäällikkö

Kuvassa Helsinki-päivän raati: Lena Salmi, Anna Mäkelä, Miika Turunen, Mikko Heinänen ja Sanjaana Gavalas. Veera Ikonen puuttuu kuvasta. Kuva: Saara Vanhala