Helsinki Day at the Maunula House square

Image: Antti Kokkola

Event Introduction

Helsingforsdagen på Månsasgården är den moderna folkmusikens fest! 

Den internationellt framgångsrika kanteleartisten Maija Kauhanen framträder på platsen som en enpersonsorkester. I sina texter framför hon starka tolkningar av kvinnoöden i olika åldrar. Kvällen inleds med sångerskan, låtskrivaren och stråkharpsartisten Minsku Tammela med band.

Program:
Kl. 18 Minsku Tammela
Kl. 19.30 Maija Kauhanen

Maija Kauhanen
Folkmusikern, sångerskan, låtskrivaren och kanteleartisten Maija Kauhanen är en explosivt kraftig och mångsidigt skicklig enpersonorkester, som på kort tid har skapat en beundransvärd internationell karriär med kantele, sång, sin speciella rytminstrumentsamling och sina starka texter om livet.
År 2023 vann Maija Nordiska rådets ansedda musikpris.

År 2024 turnerar Maija i de nordiska länderna och i hemlandet får vi se Maija bland annat på Provinssi, i Haapavesi, på Världen i byn, Helsingfors festspel och Helsingforsdagen på Månsasgården.

En viktig bakomliggande faktor till Maija Kauhanens starka tolkningar är sångernas berättelser och texter, vars tema ofta är öden för kvinnor i olika åldrar. Texterna berättar om utmaningarna med människorelationer, våld i hemmet och rädsla, men även om glädje och hopp samt modet att närma sig saker. 

Minsku Tammela – konserten Valkoinen hevonen (Vita hästen)
Den erfarna musikern, sångerskan, låtskrivaren och artisten Minsku Tammela, som spelar på en karelsk tresträngad tagelstråkharpa, är välbekant via hennes olika folkmusikband, såsom Etnogaala och det prisbelönta Juurakko. Hennes historia och kompositioner hämtar inspiration från den nordiska folkmusikens, sångens och bluesens världar. Tammelas efterlängtade debutsoloalbum Valkoinen hevonen släpptes av skivbolaget Kuohu Records (2023) och fick god kritik bland annat i Helsingin Sanomat. Starka teman på albumet är naturrelationen, kvinnors arbete och Tammela-släktens mytiska historier från den nordliga byn Kelontekemä. På konserten Valkoinen hevonen får vi höra en förtrollande helhet av fördomsfri, fräsch och okonventionell musik som tilltalar med sina historier.

Artister:
Minsku Tammela – sång, piano, stråkharpa, perkussion
Laura Kaartinen – piano, perkussion, bakgrundssång
Eija Kankaanranta – kantele, perkussion
Anna Wiksten – perkussion, bakgrundssång
Kaisa Saarikorpi – bas, perkussion, bakgrundssång
Emma Raunio – livesampel, bakgrundssång

I samarbete med Helsingfors evenemangsstiftelse.

Categories

Classics, Music

Event Information

 • Time:

  • 18:00–20:30

 • Organiser:

  Maunula-talo

 • Address:

  Maunula House
  Metsäpurontie 4
  00630 Helsinki

 • Accessibility:

  The event is accessible with a wheelchair.

  The event has an accessible toilet.

You might be interested