Till fots genom Helsingfors historia

Årets vandringsdrama om stadsdelarnas levande historia och verkliga personer utspelar sig på Kronohagens gator och i Suomi-Filmis guldålder. Under tidigare år har motsvarande vandringar ordnats i Berghäll.

I hjärtat av Kronohagen, halvvägs längs Elisabetsgatan, finns en portgång där man en gång i tiden kunde stiga in i Helsingfors eget Hollywood. Filmbolaget Suomen Filmiteollisuus numera rivna studiobyggnader inrymde en gång i tiden också Rundradions studio. President Mauno Koivisto lär ha spelat volleyboll i hallen.

Under Helsingforsdagen ordnas en rundvandring som är öppen för alla på Kronohagens gator. Under vandringen väcks områdets rika och levande historia till liv under ledning av teaterregissören Sanna Paula Mäkelä och koreografen Kimmo Alakunnas.

Båda har rötter i norra Finland men de lärde känna varandra under studietiden i Helsingfors. Under årens lopp har duon blivit väl bevandrad på stadens gator. Inför Helsingforsdagen planeras redan en fjärde rundvandring som belyser stadsdelarnas historia.

”Vårt samarbete med Helsingforsdagen inleddes med vandringsdramat En gång på Berghälls gator. Rundvandringarna blev populärare år för år, i bästa fall lockade de hundratals nyfikna”, berättar Mäkelä. ”Nu bestämde vi oss för att arrangera vandringen i en annan fascinerande stadsdel, Kronohagen”, säger Mäkelä. Mäkelä och Alakunnas har skrivit manus och leder vandringarna med en mångsidig skara statister, artister och publik som kommit enkom för vandringen. Även tillfälliga förbipasserande uppmuntras att följa med på en underhållande och informativ resa genom stadsdelens historia.

De händelser, människor och berättelser som dramatiseras under vandringen är inte bara tagna ur historieböckerna utan också inspirerade av områdets invånare. Kronohagen har varit hemvist för många konstnärer, författare, skådespelare, tonsättare och politiker, men Mäkelä och Alakunnas är också intresserade av vanliga människors berättelser, liv och öden: tyst kunskap och områdets personifierade historia.

“Temat för rundvandringen är filmstjärnor och Suomi-Filmis guldålder, men också mycket annat. Videoprojektionerna på byggnadernas väggar ger föreställningen djup och elegans”, säger Mäkelä.

Det sociala Helsingfors

En gång på Kronohagens gator är en av Helsingforsdagens produktioner som fått evenemangsfinansiering av Helsingfors stad. ”Alla som känner sig manade får ordna program under Helsingforsdagen. Vi utmanar konstnärer och grupper att ta sina evenemang närmare folket, till exempel genom att arrangera teaterföreställningar på gator och i parker. Helsingforsdagen är ett unikt tillfälle att testa också galna idéer och nå nya publiker. Kom ihåg att väl planerat är hälften vunnet!”, tipsar Kimmo Alakunnas.

Vad är det som får skaparna att delta i Helsingforsdagen år efter år? ”Vi inspireras av viljan att sätta upp konstnärligt ambitiösa föreställningar med avstamp i historien och brinner för att liva upp den lokala gatukulturen och aktivera människorna i området att delta och dela med sig av sina berättelser. Gemenskap är verkligen viktigt för oss", säger Alakunnas och Mäkelä. ”Ett öppet och överraskande rum utmanar och frigör oss aktörer på ett helt unikt sätt”, sammanfattar Mäkelä.

-Saija Holm

Info

Rundvandringen En gång på Kronohagens gator den 12 juni kl. 17–18:
Start från Sibelis-lukios gård på Elisabetsgatan. Vi går längs Mariegatan till hörnet av Estnäsgatan, där Finlands minsta rumsteater Teatteri Jurkka deltar i föreställningen. Promenaden fortsätter längs Fredsgatan och Sjötullsgatan och slutar vid Elisabetsskvären. På vägen bekantar vi oss sig med vintageaffärer i området och växlar några ord med Tauno Palo och Ansa Ikonen, Valentin Vaala, Edvin Laine och naturligtvis med Emmi Jurkka.

På bilden: Regissör Sanna Paula Mäkelä och koreograf Kimmo Alakunnas
Foto: Stiina Viitajylhä