Tanssia auringossa

Helsinki-päivänä Stoan aukiolla Itäkeskuksessa tanssitaan ja viihdytään yhdessä
työpajojen, ruoan, juoman ja elävän musiikin merkeissä.


Kulttuurikeskus Stoan yhteydessä Itäkeskuksessa sijaitseva Stoan aukio on itäisen Helsingin elävänä sykkivä sydän. Se on kaikille avoin paikka, johon on helppo tulla kauempaakin.

”Helsinki-päivä tarjoaa meille loistavan tilaisuuden esitellä Stoan monipuolista toimintaa”, kulttuurikeskuksen johtaja Antti Sarpo toteaa.

Helsinki-päivän tapahtumat levittäytyvät kaikkialle kaupungin kaduille, aukioille ja puistoihin. Stoan aukion keskeinen sijainti aivan Itäkeskuksen metroaseman kupeessa mahdollistaa spontaaninkin paikalla piipahtamisen. ”Aukiolla tulee tapahtumaan monenlaista pitkin kesää, joten nyt kannattaa hypätä metroon tai pyörän selkään ja tulla tänne itäiseen Helsinkiin viihtymään ja vaikuttumaan”, Sarpo kannustaa.

Stoan aukio taipuu moneen. Se tarjoaa tilan kohtaamisille, leikille ja erilaisille tapahtumille. Aukion lavalle voi kuka tahansa suunnitella pienimuotoisia esityksiä, taideseinällä voi esitellä taideteoksia ja käsitöitä, tai järjestää vaikka osallistavan taideprojektin.

Aukiolle ovat tervetulleita pienet ja suuremmatkin tapahtumat kaikkina vuodenaikoina, mutta kesällä se puhkeaa toden teolla kukkaan. ”Helsinki-päivänä voi tulla omin silmin katsomaan, miten aukio toimii tilana ja tuoda sitten oma tapahtumansa sinne” Stoan kulttuurituottaja Monika Silander-Stolt kannustaa. ”Kun me kaupunkilaiset otamme julkiset tilat haltuumme ja luomme niihin positiivisia tapahtumia, se myös vähentää mahdollisuuksia täyttää näitä tiloja negatiivisilla tapahtumilla”, hän muistuttaa.

Kaupunki kaupungin sisällä

Stoan Helsinki-päivän ohjelmisto on rakennettu erilaiset kohdeyleisöt mielessä pitäen. ”Talossamme tapahtuu paljon ja monenlaista ympäri vuoden, mutta ennen kaikkea Stoa tunnetaan tanssitapahtumistaan,” Sarpo toteaa. ”Tämä on toinen kerta, kun rakennamme Helsinki-päivän ohjelman tanssiteemalla, edellisestä kerrasta rohkaistuneina”, hän jatkaa.

Tanssi ja musiikki ovat universaaleja asioita – ja niin on itähelsinkiläisyyskin. ”Itä-Helsinki on kuin kokonainen pieni kaupunki. Meille tullaan kauempaakin tanssillisen ohjelman perässä. Helsinki-päivän tansseissamme esiintyy kolme hyvin erilaista artistia juurikin siitä syystä, että haluamme toivottaa tervetulleeksi erilaisia elävän musiikin ja tanssin ystäviä laidasta laitaan”, Sarpo rohkaisee.

Tanssi-iltamat avaa sielukkain sävyin tanssilavojen suosikkitähti Kyösti Mäkimattila yhdessä Varjokuva-yhtyeensä kanssa. Bomba Buenan kahdeksanhenkisen kokoonpanon myötä aukiolle iskeytyvät suoraan Havannaan vievät kuubalaiset rytmit. Lopuksi sukelletaan rapin ja r’n’b:n pehmoisiin aaltoihin Emma-palkitun F:n mukana.

Silander-Stolt muistuttaa, että tervetulleita ovat yhtä lailla parkettien partaveitset kuin askelten alkeita opettelevatkin. ”Paikalle kannattaa tulla myös, vaikka ei tahtoisi tanssia laisinkaan. Jaossa on pinssejä, joilla voi viestittää olevansa tanssitettavissa, jos näin haluaa. Luvassa on paljon muutakin ohjelmaa, eikä mihinkään ole pakko osallistua, voi vain katsella ja nauttia tunnelmasta”, hän kannustaa.
 
Tapahtuman juontaja, näyttelijä Dennis Nylund ponnahti koko kansan tietoisuuteen voittaessaan Putouksen diskotanssiopettaja Folke Rundqvist -hahmollaan. Nylund on tuttu Helsingin Svenska Teaternin lavalta sekä monista televisio- ja elokuvarooleista. Hän on tuomaroinut Pakko tanssia -ohjelmassa ja voittanut breakdancen maailmanmestaruuden.

”Tulossa on positiivinen, hyväntuulinen päivä! On ilo olla tarjoamassa yhteinen areena, jossa ihmiset voivat tuoda esille osaamistaan ja kokoontua yhteen viihtymään, nauttimaan musiikista, tanssista ja muusta ohjelmasta”, Sarpo täydentää.

Useana kesänä Stoan aukiota on elävöitetty kasvilavoin, niin myös tänä kesänä. Aukiolle on rakennettu Antti Annanpalon suunnittelema kadonnut tammilehto, Kasper Laineen ääni-installaatio esittelee sukupuuttoon kuolleiden lintujen laulua. Tammilehto, kasvihuone ja ääni-installaatio ovat paikallaan läpi kesän, joten siellä voi käydä tasaamassa hengitystään myös Helsinki-päivänä. Helsinki-päivänä aukiolla järjestetään myös erilaisia työpajoja ja kun nälkä alkaa kurnia, on apu hyvin lähellä: Stoan yhteydessä ruokaa ja kulttuuritapahtumia tarjoilevassa ravintola Skuttassa on grilli kuumana ja juomat kylminä.

Vihreän keitaan lisäksi aukiolle ei ole tulossa erityisiä koristeluja. ”Ihmiset tekevät tilan, se ei koristelemalla synny!” Sarpo kiteyttää.

Teksti: Saija Holm