Organisera ditt evenemang ansvarsfullt

Sortera effektivt

  • Om det uppstår avfall vid evenemanget, ska avfallet sorteras och mängden restavfall minimeras.
  • Om mat eller dryck serveras eller säljs vid evenemanget, använd i första hand flergångsservis. Om engångsartiklar måste användas, ska de vara biologiskt nedbrytbara (EN13432-standard).

Spara el och använd utsläppsfritt

  • Använd om möjligt endast förnybar el vid evenemanget.
  • Spara el genom att använda energieffektiva apparater, lampor och genomförandesätt.

Anskaffa hållbart

  • Undvik engångsartiklar (t.ex. serveringsartiklar).
  • Använd i första hand certifierade produkter.
  • Vid behov, överväg återvunnet material, donationer, svinnblommor etc. för dekoration.
  • Föredra hyrda eller lånade tillbehör vid evenemanget.

Servera vegetariskt, ekologiskt och närproducerat

  • Sätt ihop serveringen så att den i möjligaste mån består av vegetariska eller veganska alternativ – det bör alltid finnas minst ett vegetariskt alternativ.
  • Föredra ekologiska och närproducerade produkter.

Tänk på marknadsföringen

  • Satsa så mycket som möjligt på digital marknadsföring. Det finns flera gratis plattformar på nätet, såsom Canva, som stöd för planeringen.
  • Om du tar fram trycksaker eller använder tryckt material, be om klimatneutrala utskrifter. Vid hemmabruk är det mer miljövänligt att skriva ut mörk text på ljus bakgrund för att spara bläck.

Uppmuntra hållbara transportmedel

  • Uppmuntra besökare att ta sig till platsen till fots, med cykel eller kollektivtrafik.
  • Planera transporterna så att körning minimeras eller organiseras i samåkning.

Bo hållbart

  • Om du ordnar boende för artister eller ditt team, välj en miljöcertifierad boendelösning.

Gör evenemanget tillgängligt för alla

  • Säkerställ om möjligt att evenemanget har en tillgänglig och hinderfri ingång.
  • Som arrangör, åta dig att följa principerna om jämlikhet, rättvisa och likabehandling vid ditt evenemang.