Helsingforsdagen tackar alla som arrangerade, uppträdde och deltog

Helsingforsdagen firades med nästan 200 inträdesfria evenemang på olika håll i staden. Tusentals stadsbor deltog i födelsedagsfirandet i varmt och soligt väder. 

Helsingforsdagen inleddes på stadshuset där borgmästare Juhana Vartiainen bjöd på morgonkaffe med rabarberpaj – pajen räckte för de 1 000  första. Heldagsprogrammet på Esplanadestraden började med valet av Stadin kundi och friidu. I år gav Stadin Slangi ry:s jury hederstitlarna till stadsaktivisten Riitta Korhonen och forskaren, fackboksförfattaren Janne Saarikivi. Programmet på Esplanadestraden fortsatte fram till klockan åtta på kvällen med musik och scenkonst som kuraterades av Pertin valinta, en expertorganisation för outsiderkonst.

På middagen under bar himmel skålade cirka 1 000 helsingforsare för sin kära stad. Många glada middagssällskap bänkade sig vid ett 400 meter långt bord på Norra Esplanaden, som spärrats av för bilar under middagen.

Kulturcentren i Helsingfors bjöd på ett brett programutbud från morgon till kväll med olika åldrar och invånargrupper i åtanke. Det inträdesfria programmet innefattade bland annat mångsidiga verkstäder, trolleri, spel, delikatesser, motion, dans, cirkusföreställningar och livemusik med bland annat Arppa, Maija Kauhanen, Hassan Maikal, Stig, Minsku Tammela och Emilia Sisco & Northern Lights på scener som byggts upp på kulturcentrens gårdsplaner.

Helsingforsdagens bebis föddes på Kvinnokliniken kl. 00.09, och flera meriterade stadsbor flera, såsom ljus- och scenografen Mikki Kunttu (kulturpris) och judokan Martti Puumalainen (årets idrottare i Helsingfors) belönades på stadshuset med Helsingforsdagens medaljer och priser.

Var du med och firade Helsingforsdagen i år? Skicka oss din respons och dina önskemål för nästa Helsingforsdag! Bland dem som svarat lottar vi ut biljettpaket till Helsingfors festspel. Besvara frågeformuläret

Vi informerar om programmet för nästa års Helsingforsdag våren 2025.

Bild: Saara Autere