Helsingforsdagens baby föddes klockan 00.09

Helsingfors stad gratulerar den första babyn som föds på stadens födelsedag den 12 juni i Helsingfors. I år gratuleras familjen Hulkko, vars dotter föddes klockan 00.09.

Den nya Helsingforsbon vägde 3360 g och var 51 cm lång vid födseln.
Enligt traditionen med Helsingforsbabyn besökte borgmästaren Juhana Vartiainen Kvinnokliniken på Helsingforsdagens morgon för att gratulera familjen och den nya babyn.

Jag önskar den nya helsingforsaren och hela familjen lycka till! Vårt mål är att möjliggöra ett gott, roligt och hållbart liv för alla helsingforsare även i framtiden. Den här bebisen kanske upplever Helsingfors av år 2100. Vi arbetar för att det ska vara trivsamt! säger borgmästare Vartiainen.

Familjen fick i gåva ett Huomenta-täcke av det inhemska märket Paapii Design samt en vit silkesmössa för babyn från Ruskovilla. Föräldrarna fick dessutom blommor och ett gratulationsbrev som utlovar babyn en presentcheck på 300 euro strax efter att hen har döpts eller införts i befolkningsregistret.

Traditionen med att gratulera Helsingforsdagens baby har fortgått redan i nästan 60 år: Helsingforsdagens baby firades för första gången år 1965.

I samband med sitt besök i år hälsade borgmästare Vartiainen barnmorskorna på Kvinnokliniken, som firar sitt 90-årsjubileum.

Bild: Saara Autere