Kulturcentren firar Helsingforsdagen med ett mångsidigt program

Helsingforsdagen firas varje år på ett spektakulärt sätt även i Helsingfors olika kulturcentrum. Kulturcentren öster och norr om stadskärnan bjuder på ett program som är en viktig del av firandet av vårt älskade Helsingfors födelsedag.

Sex kulturcentrum deltar i firandet av Helsingforsdagen och vart och ett av dem har i sitt program för Helsingforsdagen beaktat områdets särdrag och olika helsingforsares önskemål och behov. Välkommen att fira Helsingforsdagen i stadens olika kulturcentrum!

Annantalo kl. 9–20
Mångsidigt program utlovas för daghem och barnfamiljer: konserter, workshoppar, guidningar till utställningar och teater. De unga får göra gatukonst framför Annegården och uppträda på Helsingforssdagens Open Mic-kväll på Annegårdens bakgård.

Kanneltalo kl. 15–19.30
Vi samlas på Cittertorget för att fira vår hemstad! Cirkusartisterna i Race Horse Company gungar i ett dödshjul, men vi andra kan njuta av självberöm, sockervadd, pianomusik och handarbete utan en tillstymmelse till rädsla. Vid evenemanget firar vi också Cittertorgets nya utseende – muraler som har inspirerats av gamlasbornas idéer och genomförts av Helsinki Urban Art.

Malmitalo kl. 11–22
Helsingforsdagen i Malm bjuder in till en oförglömlig födelsedagsfest på Malms kulturhus grönskande bakgård. Stämningen höjs av såpbubblor, konst och otroligt snygga gig: Stig, Mimmit, Finlanders och touko. Annat program omfattar Malms marknad, konstverkstäder, gemensam motion, Drömmarnas logdans och mycket annat. Dessutom får du bekanta dig med lokala aktörer och delta i olika aktiviteter på marknaden i Malm, och  Middag under Malms himmel bjuder invånarna i området in att äta vid ett gemensamt middagsbord.

Maunula-talo kl. 18–20.30
Helsingforsdagen på Månsasgården är den moderna folkmusikens fest! Den internationellt framgångsrika kanteleartisten Maija Kauhanen framträder på platsen som en enpersonsorkester. I sina texter framför hon starka tolkningar av kvinnoöden i olika åldrar. Kvällen inleds med sångerskan, låtskrivaren och stråkharpsartisten Minsku Tammela med band.

Stoa Kl. 16–20
Stoa firar Helsingforsdagen på traditionellt sätt med dans tillsammans med fantastiska artister! Kvällen inleds av en riktig dansmusikveteran: Marko Haavisto & Poutahaukat. Kvällen fortsätter med en stark soulstämning tillsammans med Emilia Sisco & Northern Lights. Kvällen avslutas med östra Helsingfors egen son, rapartisten Hassan Maikal. Dessutom är TARGET Helsinki med och höjer stämningen mellan musikstyckena med sina lysande dansörer. Evenemanget leds av Johanna Storck.

Vuotalo kl. 14–19
Vuotori är en plats där både unga och gamla kan njuta av fartfylld musik och en härlig atmosfär. Jo’s Punch & Judy Show framför dockteater på engelska och TV-stjärnorna Mimi och Kuku leder publiken genom dans, aktiviteter, dockteater och magiska trick. Kvällen avslutas med en föreställning av Arppa. Lokala aktörer och föreningar kommer att presentera sina aktiviteter under hela dagen.

Bild: Jiri Hilttunen