Kuplia ja toteutuvia unelmia koko perheen Helsinki-päivässä

Helsinki-päivä tarjoaa jälleen monipuolista maksutonta ohjelmaa kaikenikäisille. Eri puolilla kaupunkia nautitaan musiikista, tanssista, saippuakuplista sekä erilaisista esityksistä ja yhteisestä tekemisestä.

Helsingin sydämessä sijaitseva Annantalo on kuin kesäinen keidas vehreine pihoineen. Helsinki-päivänä lasten ja nuorten taidekeskus on yksi niistä paikoista, jossa nautitaan maksuttomasta koko perheen ohjelmasta aamusta iltaan. Luvassa on konsertteja, katutaidetta, näyttelyopastuksia, teatteria, tanssia ja mimiikkaa.

”Aamupäivän ohjelma on suunnattu aivan pikkuruisille. On etuoikeus ja ilo tarjota muistijälkiä myös ihan pienille ihmisille! Alkuillasta on ohjelmaa nuorille: katutaidetyöpaja ja pihalavalla Open mic -tapahtuma” kulttuurituottaja Katariina Metsälampi kertoo.

”Pihalavalla klo 16.30 nähtävä esitys HELMIME on sanatonta miimiteatteria ja tarkoitettu kaikenikäisille kielitaidosta riippumatta”, kulttuurituottaja Anna Rosendahl kertoo.

Tänä kesänä Annantalolla työskentelevä kesätaiteilija muusikko Jukka Kääriäinen aloittaa Helsinki-päivänä koko kesän jatkuvan ääniteoksen tekemisen. Unelmia ja toiveita -teos rakentuu nimenomaan lasten unelmien ja toiveiden pohjalta keskittyen positiivisiin asioihin maailman negatiivisissa ja pelottavissakin myllerryksissä”, Metsälampi kertoo. 

Riemua kupliva Kupla Kopla

Kupla Kopla on ryhmä supersankareita, jotka kulkevat Helsinki-päivänä ympäri puistoja ja lähiöitä vieden kuplivaa iloa sinne missä sitä kaivataan. ”Kierrämme Helsinkiä kuplakoneet viritettyinä pyörien tarakoille pop-up esityksemme kanssa”, kertovat Sir Michael Madness ja Riikka Arte. ”Tavoitteemme on herätellä kaikenikäiset ihmiset ulos omista kuplistaan, nostamaan katseensa, juttelemaan ja kohtaamaan toisiaan.”

Supersankarit eivät puhaltele kuplia yksin, vaan jokainen on tervetullut kokeilemaan kuplien tekemistä. ”Salaisen reseptin taikanesteen ansiosta kuplista tulee suuria, kauniita ja kestäviä. Kuplia voi puhaltaa myös sisätiloissa, sillä taikaneste ei ole myrkyllistä, tuleehan se yksisarvisesta”, supersankarit vinkeilevät.

”Meitä on helppo lähestyä. Lapset keskittyvät ihailemaan palloja, aikuiset tulevat halaamaan ja juttelemaan. Pallot lennättävät leikkisään, turvalliseen tilaan, jossa hetken ihmetys valtaa yhtä lailla lapset ja aikuiset”, Arte kuvailee.

Kulttuuri kasvattaa!

Kulttuuri kasvattaa! -sivustolle on koottu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen sopivia materiaaleja tehtävineen. Toiminnallisen kokonaisuuden avulla sujahdetaan erilaisten kulttuuritapahtumien äärelle – tutkimaan, toteuttamaan ja osallistumaan!

Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus sisältää monipuolisen Helsinki-päivän tehtäväpaketin. Kolmeen kategoriaan jaotellut tehtävät vievät draaman, askartelun, leipomisen ja muun kivan tekemisen kautta matkalle Helsingin historiaan, helsinkiläisyyden ytimeen ja Helsinki-päivän traditioihin. Tutustu sivustoon: eventshelsinki.fi/kulttuurikasvattaa

Lisää tapahtumavinkkejä lasten Helsinki-päivään:

Beibit peinttaa on lasten oma katutaidetapahtuma. Työpajassa kaikki taaperoista kouluikäisiin voivat osallistua yhteisten katutaideteosten tekemiseen. Lauttasaari, Lahnalahden puisto klo 10–14.

Lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit ja muuta hauskaa ohjelmaa, kuten sirkusta, tanssia ja paloautoon tutustumista Kustaankartanon seniorikeskuksella klo 14–18.

Lastendiscossa alakouluikäiset lapset voivat nauttia menevästä musiikista, ohjelmasta sekä tanssilattiasta ilman pääsymaksua. Kurkimäen Korttelitalo klo 16–18.

Nallesairaala ja kulissikierroksia Kaupunginteatterilla. Tuo oma pehmolelusi terveystarkastukseen ja hoidettavaksi. Nallesairaala klo 9.30–11, kulissikierros klo 13.30, Helsingin Kaupunginteatteri.

Jakiksen kesärieha huipentuu lapsille ja nuorille suunnattuun väriestejuoksurataan. Jakomäen sydämen piha-alue klo 11–13.

Eläinvieraita Laajasalon palvelutalolla. Maatilan tutut eläimet ilahduttavat niin lapsia kuin palvelutalon asukkaitakin. Laajasalon palvelutalo klo 11–15.

Teksi: Saija Holm
Kuva: Suvi Lahdenmäki