Tämän vuoden Helsinki-päivän tuotantorahan saajat on valittu

Helsingin syntymäpäiviä juhlitaan 12. kesäkuuta satojen eri puolilla kaupunkia toteutuvien tapahtumien voimin. Helsinki-päivän ytimessä onkin juuri kaupunkilaisten itsensä luomat tapahtumat, jotka ilahduttavat tänäkin vuonna monimuotoisuudellaan kaduilla, puistoissa, museoissa, palvelutaloissa, toimitiloissa ja liikuntakeskuksissa laajasti ympäri kaupunkia. Helsinki-päivä on yhteinen kaupunkijuhla, joka tarjoaa runsaasti nähtävää, koettavaa ja tekemistä, ja jonka tapahtumien tuottamiseen jokainen voi osallistua.

Helsinki-päivän toteuttamista koordinoi Helsingin tapahtumasäätiö, joka jakaa avoimen tapahtumahaun kautta yhdistyksille, seuroille ja järjestöille sekä yksityisille toimijoille ja kaupunkilaisille Helsinki-päivän tapahtumien toteuttamiseen tuotantorahaa. Jaettavan tuotantorahan määrä on tänä vuonna noin 25 000 euroa ja sen myöntämisestä päätti erilaisia tahoja ja toimijoita edustava  helsinkiläinen raati 18. huhtikuuta.

Tänä vuonna raatiin kuului Helsingin kaupungin Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan toimialajohtaja Juha Ahonen, Pienten Helsingin Mari Nieminen, Safer Space Host ry:n  puheenjohtaja Tinja Siltavuori, Yle Helsingin uutis- ja ajankohtaistoiminnan tuottaja Tuulia Thynell, Movement Ry:n kehityspäällikkö-konsultti Yaxye Mohamud sekä Helsingin tapahtumasäätiöstä markkinoinnin tuottaja Oona Simolin ja kaupallinen johtaja Riikka Fagerholm. Lue raatilaisten tarkemmat kuvaukset artikkelin lopusta.

Helsinki-päivän 1. maaliskuuta käynnistyneen avoimen tapahtumahaun tuotantotukea haki yhteensä 131 tapahtumantekijää ja -tahoa. Tukea myönnettiin 13 tapahtumalle ja suurin yhdelle toimijalle myönnetty summa oli 4 000 euroa. Tänä vuonna raati kiinnitti erityistä huomiota paikallisylpeyttä lisäävään ohjelmaan sekä monimuotoisuutta, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä korostaviin sisältöihin, ohjelman jakautumiseen tasaisesti ympäri kaupunkia, erilaisten kohderyhmien puhuttelemiseen ja saavuttavuuden huomioimiseen.

Tuotantorahan hakuaika päättyi sunnuntaina 31. maaliskuuta. Alla listaus tuotantorahaa saavista toimijoista.

Helsinki-päivän tuotantotuen saajat 2024

 • Alakulttuuripiknik
 • Basketball Jam by Yökoris
 • Beibit peinttaa
 • Helsinki – Sulle sambata saan
 • Helsinki-päivän puistojuhlat Lapinlahden Lähteellä
 • Helsinki-päivän pihajuhlat Tapanilan Urheilukeskuksessa
 • Kaikille avoin Helsinki-päivän juhla Kannelmäen palvelutalolla
 • Lastendisco
 • Maalaiselämän muistot – kotieläinvierailu palvelutalon asukkaille ja alueen lapsille
 • OstariFestari, Helsinki-päivän ”klassikko”
 • RaparperiFestivaalit
 • Satakielikierros
 • SÄILIÖ

Helsingin tapahtumasäätiö kiittää kaikkia tuotantorahaa hakeneita. ”Hakemuksia lukiessani pystyin näkemään kunkin tapahtuman sieluni silmin. Noin 130 hakemuksen läpikäyminen oli siis kuin minielokuvamaraton. Raatimme valitsi mielestäni mahdollisimman monen saavutettavissa olevan kattauksen erittäin monenlaista upeaa tapahtumaa eri puolilla kaupunkia”, Tuulia Thynell kommentoi. Mari Nieminen taas kommentoi raatityöskentelyä ja hakemuksia näin: ”Oli suuri ilo ja kunnia saada osallistua Helsinki-päivän raatiin ja tavata myös raadin muut jäsenet!  Vaikka tapahtumaehdotuksia oli yli sata ja niistä kaikki olisivat ansainneet tuotantorahaa, saimme kuitenkin erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä päätettyä tuotantorahan saajat. Lopputuloksena on tasapainoinen kokonaisuus tuotantorahaa saavia tapahtumia, jotka tavoittavat hyvin monipuolisen joukon helsinkiläisiä. Oli ilo huomata, miten monet erilaiset, pienet ja suuret toimijat, olivat innokkaita järjestämään ohjelmaa Helsingin syntymäpäivään! Toivottavasti tämä perinne jatkuu!”

Helsinki-päivän ohjelmaan voi edelleen ilmoittautua sähköisellä lomakkeella 12. toukokuuta asti. Muistathan lukea tarkemmat tiedot tapahtumanjärjestäjän ohjeista.

Helsinki-päivän ohjelmaan ovat tervetulleita maksuttomat tapahtumat eri puolilla Helsinkiä ja kaikkina vuorokaudenaikoina.

Tuotantotukipäätöksistä vastannut raati 2024:

Juha Ahonen, Helsingin kaupungin Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan toimialajohtaja

Mari Nieminen, Pienten Helsinki
Mari Nieminen on Pienten Helsingin tekijä, lastentapahtumien asiantuntija ja suuri lastenkulttuurin ystävä. Seitsemänvuotias Pienten Helsinki vinkkaa ja ideoi tekemistä lasten kanssa ja seikkailee Helsingin kattojen alla lasten näkökulmasta. 

Tinja Siltavuori, SaferSpace Host, Suomen häirintäyhdyshenkilöt ry
Tinja on 36-vuotias pedagogi ja sosiaalialan ammattilainen, jolle tärkeitä arvojan ovat ystävyys, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus.

Tuulia Thynell, Yle Helsingin uutis- ja ajankohtaistoiminnan tuottaja
Tuulia on Yle Uutisten tuottaja, joka harrastaa puutarhanhoitoa ja palvelee kahta karkeakarvaista mäyräkoiraa ja kahta teiniä.

Yaxye Mohamud, Movement Ry:n kehityspäällikkö-konsultti
Yaxye on 26-vuotias nuorisotyöntekijä, joka työskentelee lastensuojelun ja nuorisotyön kentällä. Innokas,  energinen ja huumorintajuinen Yaxye tykkää tutustua uusiin asioihin ja harrastaa mm. jalkapalloa, kuntosalia ja painimista.

Riikka Fagerholm, Helsingin tapahtumasäätiö/kaupallinen johtaja

Oona Simolin, Helsingin tapahtumasäätiö/markkinoinnin tuottaja

Kuva: Saara Vanhala