Siirry sisältöön

Helsinki-päivänä syödään raparperipiirakkaa – nappaa talteen virallinen resepti

Yksi Helsinki-päivän klassikoista on pormestarin aamukahvit, jossa helsinkiläisille on tarjottu juhlapäivän kunniaksi raparperipiirakkaa. Tänä vuonna perinne siirtyy verkkoon ja paljastamme nyt legendaarisen reseptin, jota kaupungintalo on käyttänyt jo vuosikymmeniä.

Kesäkuu on perinteisesti hyvää raparperikautta, ja kotimaista raparperia on silloin runsaasti tarjolla. Reseptiin käy tarvittaessa hyvin myös pakastettu raparperi.  

Yksi Helsinki-päivän raparperipiirakan salaisuuksista on omenatäysmehu. Esimerkiksi kaupasta saatava laimentamaton ja maustamaton omenatäysmehu sopii raparperin kanssa loistavasti yhteen.

Rasvana reseptissä on kotimainen rypsiöljy, joka on terveellistä ja sopii paremmin erikoisruokavalioihin kuin maitopohjainen voi tai teolliset margariinit.

Ota resepti talteen ja leivo juhlapäivänä oma herkullinen piirakka!

Helsinki-päivän raparperipiirakka, helppo, nopea ja maidoton

Uunipellillinen, noin 20 – 25 palaa

4 kpl kananmunia
3 ½ dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
4 ½ dl vehnäjauhoa
2 ½ tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 dl omenatäysmehua
n. 400 g raparperia

Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Mikäli käytät pakastettua raparperia, niin sulata pilkotut raparperit.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rypsiöljy huolellisesti sekoittaen.

Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhon joukkoon.

Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja omenatäysmehua. Sekoita taikina varovaisesti tasaisen kuohkeaksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pilkotut raparperit taikinan päälle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Reseptiä voit seurata myös videon avulla.


Kuva: Hanne Valtari