Temaguidning/En queer blick på arkitekturens och rummets historia

Bild: Eva Isaksson

Introduktion till evenemang

Vems historia pratar vi egentligen om när vi pratar om historien om Wivi Lönn? Vilken koppling har kön och sexualitet med arkitekturens och stadsplaneringens historia? Eller hur har olika rum påverkat synligheten för marginaliserade identiteter?

Temaguidningen En queer blick på arkitekturens och rummets historia börjar från Arkitekturmuseets utställning om Wivi Lönn och fortsätter ut på Helsingfors gator. Deltagarna får ta del av utställningen och en kritisk granskning av arkitekturens och stadsbildens historia i Helsingfors. Under guidningen berättar en guide som är insatt i tematiken bland annat om förhållandet mellan makten och stadsbilden, synlighet och osynlighet och platser där minoritetssubkulturer träffades i 1900-talets Helsingfors.

Temaguidningen börjar: Finlands arkitekturmuseum (Kaserngatan 24, 00130 Helsingfors)
Temaguidningen slutar: Glaspalatset (Mannerheimvägen 22–24, 00100 Helsingfors)

Guidningen genomförs i samarbete mellan Finlands arkitekturmuseum och föreningen Queerhistoriens vänner rf. Guidningens manus är skrivet av historikern Jean Lukkarinen. Guide är konst- och samhällspedagogen, konstnären och filosofen Kaura Raudaskoski. Guidningsserien är en del av Wivi Lönn-utställningens program.

Välkommen!

DELTAGANDE
Reservera plats med det här formuläret

En temaguidning rymmer sammanlagt 25 deltagare. Platserna fylls i anmälningsordning. Guidningsavgiften betalas på plats vid ankomsten till Arkitekturmuseets kundbetjäningsdisk med undantag för avgiftsfria temaguidningar. Observera att en bokning är bindande och personlig. Du kan göra endast en bokning per formulär för en person. När formuläret skickats framgångsrikt har bokningen gjorts. Anvisningar skickas till deltagarna per e-post cirka ett dygn före temaguidningen. Om du är tvungen att avboka, kontakta: jemina.lindholm@mfa.fi

TILLGÄNGLIGHET OCH HÄLSOSÄKERHET
Temaguidningen börjar på Finlands arkitekturmuseum och fortsätter ut i det offentliga stadsrummet. Guidningen varar i cirka 90 minuter. Rutten är sammanlagt cirka 1,7 km lång. Under guidningen undviks trappor och onödiga trappsteg. På rutten förekommer dock kullerstensavsnitt, höga trottoarkanter och ställvis ojämn terräng med höjdskillnader. Takten är långsam och inkluderar flera pauser. Längs rutten finns inga lättillgängliga bänkar eller säten. Man kan ta med en egen campingstol. Närmaste tillgängliga och könsneutrala toalett finns i Arkitekturmuseet där rutten börjar. Guiden har en bärbar mikrofon.
Arkitekturmuseet är inte tillgänglighetsanpassat. Mer information om tillgängligheten på Arkitekturmuseet.
Vi rekommenderar munskydd (för alla över 12 år)

MER INFORMATION
Jemina Lindholm
Ansvarig för publikarbete
Finlands arkitekturmuseum
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Kategorier

Öppna hus, rundvisningar och utställningar

Information om evenemang

 • Tid:

  • sön 12.6.2022 13:00–14:30

 • Arrangör:

  Arkkitehtuurimuseo ja Sateenkaarihistorian ystävät Ry

 • Adress:

  Finlands arkitekturmuseum
  Kasarmikatu 24
  00130 Helsinki

 • Tillgänglighet:

  Evenemanget är inte tillgängligt med rullstol.

 • Evenemangets språk:

  Finska

 • Länkar:

Du kanske är intresserad