Dans i solskenet

Under Helsingforsdagen dansar vi och har kul tillsammans med workshops, mat, dryck och livemusik på Stoaplatsen i Östra centrum.

Stoaplatsen vid kulturcentret Stoa i Östra centrum är hela östra Helsingfors levande, pulserande hjärta. Platsen är öppen för alla och lätt att hitta även för besökare från annan ort.

”Helsingforsdagen är ett utmärkt tillfälle för oss att presentera Stoas mångsidiga verksamhet”,konstaterar kulturcentrets direktör Antti Sarpo.

Evenemangen under Helsingforsdagen ordnas på olika håll på stadens gator, på torg och i parker. Stoaplatsens centrala läge alldeles invid metrostationen i Östra centrum gör det enkelt att titta förbi också helt spontant. ”På Stoaplatsen ordnas olika evenemang hela sommaren, så nu är det läge att hoppa på metron eller cykeln och komma till östra Helsingfors för att ha kul och ta intryck”, uppmuntrar Sarpo.

Stoaplatsen är lämplig för det mesta. Här finns plats för möten, lek och olika evenemang. Vem som helst kan planera småskaliga uppföranden på scenen, ställa ut konstverk och hantverk på konstväggen eller kanske ordna ett engagerande konstprojekt.

Stoaplatsen välkomnar alla evenemang – stora som små – året om, men sommartid blomstrar den upp på allvar. ”Under Helsingforsdagen kan du komma hit och se med egna ögon hur Stoaplatsen lämpar sig som evenemangsplats, och sedan planera hur du kan ordna ditt eget evenemang här”, uppmuntrar kulturproducent Monika Silander-Stolt vid Stoa. ”När vi stadsbor tar över offentliga platser och använder dem till att ordna positiva evenemang minskar samtidigt möjligheterna att fylla dessa platser med negativa evenemang”, påpekar hon.

En stad i staden

Stoas program under Helsingforsdagen har planerats med olika målgrupper i åtanke. ”I kulturcentret ordnas många olika evenemang året om, men Stoa är framför allt känt för sina dansevenemang”, konstaterar Sarpo. ”Uppmuntrade av tidigare framgångar är det här andra gången som vi bygger upp Helsingforsdagens program med dans som tema”, fortsätter han.

Dans och musik är universella saker – precis som att vara från östra Helsingfors. ”Östra Helsingfors är som en helt separat liten stad. Hit kommer besökare även från annan ort för att delta i vårt dansprogram. På dansen under Helsingforsdagen uppträder tre mycket olika artister just för att vi vill välkomna alla slags vänner av levande musik och dans”, förklarar Sarpo entusiastiskt.

Danskvällen öppnas med själfulla toner av dansbanornas storfavorit Kyösti Mäkimattila med sitt band Varjokuva. Därefter fyller den åtta man starka ensemblen Bomba Buena Stoaplatsen med kubanska rytmer som för tanken raka vägen till Havanna. Kvällen avslutas med rap och mjuka vågor av r’n’b tillsammans med Emma-premierade F.

Silander-Stolt påpekar att alla är välkomna – såväl riktiga tangokavaljerer som fullständiga nybörjare. ”Danskvällen är väl värd ett besök även om du över huvud taget inte vill dansa. Vi delar ut pins till besökare som vill visa att de gärna dansar. Vi bjuder också på mycket annat program och ingen är tvungen att delta. Det går lika bra att bara titta och njuta av stämningen”, uppmuntrar hon.

Konferencier för evenemanget är skådespelaren Dennis Nylund, som blev känd för hela finska folket efter att ha vunnit karaktärstävlingen i underhållningsprogrammet Putous som discodansläraren Folke Rundqvist. Nylund är bekant från scenen på Svenska Teatern i Helsingfors samt från många roller i tv- och filmproduktioner. Han har medverkat som domare i programmet Måste dansa och vunnit världsmästerskapet i breakdance.

”Det blir en positiv, glädjefylld dag! Det är glädjande att kunna erbjuda en gemensam arena, där människor kan visa upp sina talanger och samlas för att ha kul tillsammans, njuta av bra musik, dans och annat program”, tillfogar Sarpo.

I sommar, precis som under flera tidigare somrar, livas Stoaplatsen upp med hjälp av växtpallar. I området reser sig en försvunnen eklund, som planerats av Antti Annanpalo, medan en ljudinstallation av Kasper Laine bjuder på inspelningar av utdöda fågelarters sång. Eklunden, växthuset och ljudinstallationen finns på Stoaplatsen hela sommaren, så besökare kan titta in och hämta andan också under Helsingforsdagen. Under Helsingforsdagen ordnas också olika workshoppar på Stoaplatsen, och när hungern börjar smyga sig på är hjälpen mycket nära: Restaurang Skutta, som bjuder på mat och kulturevenemang i anslutning till Stoa, håller grillen het och serverar kalla drycker.

Utöver den grönskande oasen får platsen inga särskilda dekorationer. ”Det är besökarna som är det viktiga, stämning skapar man inte med dekorationer!” sammanfattar Sarpo.

Text: Saija Holm