Hela programmet har nu publicerats – Staden är fylld av gratis evenemang och kultur

Helsingfors födelsedag firas med ett brett urval avgiftsfria program den 12 juni. På kulturcentrumen kan man uppleva livespelningar, cirkusföreställningar, dansbanedans och mycket annat. På Espens estrad uppträder konstnärer som sysslar med outsiderkonst och Stadin kundi och friidu utses. På stadshuset serveras gemensamt morgonkaffe och priser och utmärkelser delas ut.

Helsingfors födelsedag firas måndagen den 12 juni när staden fyller 473 år. För att fira Helsingforsdagen ordnas nästan 170 avgiftsfria evenemang runt om i staden, från konserter till gatuteater och från parkdisco till nattbasketturneringar. Helsingforsdagens program skapas genom en öppen evenemangsansökan tillsammans med stadsbor och olika stadsaktörer.

Helsingforsdagen fulländas av en middag under Helsingfors himmel som redan hunnit bli en tradition. Evenemanget samlar stadsborna kring ett gemensamt middagsbord på den lummiga Norra esplanaden kl. 20. Middag under Helsingfors himmel ordnades för första gången på Helsingforsdagen för exakt tio år och i år är Norra esplanaden stängd för biltrafik kl. 18–01.

Helsingfors stads kulturcentrum har ett brett urval av program från morgon till kväll där stadsbor i alla ålderskategorier beaktas. På programmet finns till exempel workshoppar, trollkonster, konst, spel, delikatesser, teater- och cirkusföreställningar samt ett stort utbud av livemusik bland annat med Arja Koriseva, Yeboyah, F, Marion Rung, Paleface, Figaro, Kyösti Mäkimattila & Varjokuva och Orquesta Bomba Buenas.

För programmet för Espens estrad svarar Pertin Valinta som stöder outsider-kultur och är arrangör av Outsider Art Festival. OAF Stage presenterar en bred skala av personer som skapar outsiderkonst. Årets tema är ordkonst och dess många uttrycksformer. På scenen står WSOY:s och Pertin Valintas konstnärer, estradpoeter och rappare som ingår i det gemensamma mentorsprogrammet för litteratur.

På stadshuset avnjuts morgonkaffe och meriterade helsingforsbor belönas

Helsingforsdagens traditioner inleds med morgonkaffe på stadshuset. Borgmästare Juhana Vartiainen är värd och här bjuds på rabarberpaj och helsingforsrelaterad DJ-musik som Mikko Mattlar spelar. Under morgonkaffet kan stadsborna också titta in i borgmästarens arbetsrum och beundra havsutsikten från stadshusets balkong.

”Helsingforsdagen är en gemensam fest för hela staden, för oss alla och en dag då vi på ett särskilt synligt sätt kan fira staden och vår fantastiska huvudstad. Festligheterna syns och hörs runt om i staden och påminner oss på ett träffande sätt om vad som gör Helsingfors särpräglat och speciellt. Jag är stolt över vårt älskade Helsingfors och i år är jag särskilt tacksam för att vi får fira i en säker, ren och öppen huvudstad”, gläder sig borgmästare Vartiainen.

På Helsingforsdagens fest i stadshuset på eftermiddagen delar borgmästaren och biträdande borgmästarna Anni Sinnemäki, Paavo Arhinmäki, Nasima Razmyar och Daniel Sazonov ut gyllene Helsingforsmedaljer till tio meriterade medborgare. Dessutom delas på kvällen ut årets vetenskaps-, sport- och kulturpriser samt erkännanden till årets helsingforskonstnärer och mottagare av forskningsstipendier. Enligt Helsingforsdagens traditioner besöker borgmästaren också Kvinnokliniken och Helsingforsdagens baby och Stadin slangi rf utser Stadin Kundi och Friidu.

Invigning av Helsingfors sommargator och Esplanadområdet firas på Helsingforsdagen

På Kaserngatan, Skillnaden och torget utanför Designmuseet görs under sommaren ändringar i trafikarrangemangen och servicen så att områdena fredas från trafik i syfte att locka folk att njuta av sommarlivet i staden med hjälp av extra möbler och grönare gatumiljö. I försöket med Esplanaderna ändras körfälten från två till en och de områden som frigörs omvandlas till offentliga rum, uteserveringar och cykelbanor. Invigningen på Helsingforsdagen för med sig olika program till områdena, såsom tävlingar i att dekorera lyktstolpar och blomsterworkshoppar.

Hela programmet: helsinkipaiva.fi/program

Bild: Petri Anttila