Punk och drag på Esplanadens scen

När Helsingforsdagens kväll börjar skymma, stiger draggruppen Drag Syndrome upp på Esplanadens scen. Gruppen uppträder till musik av punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät. Nu intas Esplanadens scen av en mångsidig grupp kulturpersonligheter och outsider-artister i sällskap av Sekotavarakauppa Pertin Valinta.

Våren 2015 deltog punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät i Eurovision Song Contest. Bandets rykte hade dittills varit på stadig uppgång, men nu exploderade dess popularitet. När läget var som mest intensivt gick det undan för bandmedlemmarna. ”Våra närmaste hjälpte oss att orka och klara av den där ruljangsen. Och det var enkelt för oss att klara av det, när ingen var negativ mot oss”, minns bandets basist Sami Helle.

”Musikbranschen är i allmänhet väldigt inklusiv och tolerant, och det gäller särskilt i punkkretsar”, konstaterar Teuvo Merkkiniemi som varit manager för bandet. “Att killarna är så speciella har skyddat dem från det allra värsta under de galna åren när bandet var extremt populärt”, fortsätter han.

PKN lade ner sin verksamhet år 2016, på höjden av sin karriär. Bandets medlemmar började då fundera vad de skulle hitta på därnäst. Då föddes idén om en diversehandel. Pertin Valinta ligger i Hagnäs, nära Hagnäs torg. Merkkiniemi är vd för företaget, Helle blev köpman och upptäckte alldeles nya sidor av sig själv i den rollen.

Pertin Valinta har som mål att främja jämställdhet och påverkansmöjligheter för olika marginalgrupper. Syftet är att varje individ ska få möjligheten att bygga sin egen livsberättelse och kunna fungera som en fullvärdig medlem av samhället. Verksamhetens grundpelare är viljan att hjälpa outsider-artister och grupper med specialbehov. Diversehandeln Pertin Valinta säljer t-shirts, vykort, böcker och konstverk. Affären idkar också helhetsmässig agent- och managerverksamhet och jobbar med evenemangsproduktion. “Vi stödjer musiken och litteraturen genom olika mentorprogram, men vi inkluderar också allt fler bildkonstnärer, såsom Satu Nekala – och så klart Kalevi Helvetti”, berättar Merkkiniemi.

Intäkterna från butiken och evenemangen går till stöd för sysselsättning av grupper med specialbehov. ”Outsider-konsten är särskilt intressant just nu på grund av sin samhälleliga slagkraft, men vi måste hjälpa konstnärerna föra fram sina konstverk och fungera i konstbranschen”, berättar Merkkiniemi då han redogör för verksamhetens grundläggande principer.

Låt grupper med särskilda behov stiga in i rampljuset

Den brittiska drag-gruppen Drag Syndrome är världens första drag-grupp där alla medlemmar har Downs syndrom. Det var meningen att Drag Syndrome skulle uppträda på Outsider Art-festivalen redan förra hösten, men coronapandemin stoppade planerna. Gruppen uppträder i Helsingfors ljusa sommarkväll till finskspråkig punkrock av Pertti Kurikan nimipäivät.

”Jag ser verkligen fram emot Drag Syndromes show! De har lite samma energi och drive som vårt band. Ingen av oss har ännu sett dem live, så jag är jättespänd på vad som kommer att hända!” säger Helle ivrigt.

Pertin Valinta har fritt fått planera programmet på Esplanadens scen. Publiken får njuta av barnmusik av bandet Hassut tassut, Sepi Kumpulainen, som är i toppform, och reggaerytmer från Emjoy Reggae Band. Kvällens huvudartist Drag Syndrome intar scenen klockan sju på kvällen. ”Vanligtvis ordnas ju av dragshower inomhus och i dunkel belysning, så det blir intressant att se hur showen fungerar på en utomhusscen i den ljusa sommarkvällen”, ler Merkkiniemi.

Den evigt unga och fördomsfria Helle har också suttit med i juryn som väljer programmet för Helsingforsdagen. ”Jag tycker om att göra saker och särskilt gillar jag att arbeta för vår egen butik, så att saker och ting går framåt. Jag vill att Helsingforsdagen ska vara en plats där alla kan lyfta fram sin egen kultur. Jag hoppas att det blir ett permanent evenemang som varje år erbjuder konstnärerna en plats att presentera sin egen konst och sina egna projekt”, konstaterar Helle.

Merkkiniemi håller med. ”Vårt jämlikhetssamarbete når djupare än ytan. Att få en internationell draggrupp till Helsingfors är en stor och fin grej, och det är otroligt fint att Helsingfors stad medverkar i programmet. En stor aktör ger vår verksamhet nya dimensioner, nya möjligheter och mer synlighet”, berömmer Merkkiniemi.

Text: Saija Holm
Bild: Scallywag Fox