”Good vibes för alla!”

Dosdela ja Seksikäs-Suklaa

Helsingforsdagens stadsdelskonserter är öppna för alla, och snart tar de över bl.a. kulturcentrens gårdar i östra, norra och centrala Helsingfors. Kanske den somriga feststämningen sträcker sig just till dina hemknutar? I Helsingfors östligaste kulturcentrum, Norhuset, stiger storfavoriterna Seksikäs-Suklaa och Dosdela upp på scenen.

På Helsingforsdagen kan man höra såväl jazz, rock, rap, ståltrådsmusik som barnmusik på olika håll i staden.  I Norhuset uppträder Seksikäs-Suklaa, dvs. artisten och influencern Lueye ”Viki” Konssi, tillsammans med sin kompis Dosdela. Videoklippen som kompisduon lägger ut för tiotusentals följare handlar oftast om parrelationer, invandrare, finskhet och små vardagliga saker.

”Det kommer att bli ett gig i vår vanliga stil! Vi hämtar med oss goda vibbar och sätter vår egen prägel på varje spelning. Det är härligt att få uppträda live, det är jätteviktigt för oss”, säger Konssi.

Helsingforsdagen uppmuntrar stadsborna att ta sig ut på gatorna och upptäcka nya saker. På spelningen i Norhuset kan man vänta sig att publiken inte består endast av musikerduons fans, utan också nya bekantskaper. ”Vi hoppas att också såna som inte känner till oss på förhand dyker upp på spelningen. Det är alltid kul att ha nykomlingar i publiken. Jag tror att när vi själva har kul på scenen, så smittar stämningen av sig på andra”, funderar Konssi.

Den mångbegåvade Konssi är inte bara artist, utan också programvärd, someinfluencer och en karismatisk och hysteriskt rolig typ på scenen. ”Jag har utbildat mig till turisttjänsteman. Efter det föreslog någon att jag skulle söka till teaterskolan, men jag valde att studera manusskrivande i stället. Helhetsmässig verksamhet intresserar mig.” Utöver musik- och parodivideorna har Konssi producerat reklamer och en tv-serie.

Han ägnar inte längre en tanke åt skådespelarstudierna: ”Att vara framför kameran och bara köra på har gjort mig mer självsäker när jag uppträder. Jag vet nog redan hur man ska bete sig framför kameran.”

Österut från Kurven

Östra Helsingfors är den aktiva och sociala Konssis själslandskap. ”Jag har bott på många ställen i östra Helsingfors, bland annat i Nordsjö och Kasberget, nu har jag slagit mig ner i Sörnäs. Kurvan är kul, det är mina hoods! Det är också lätt att ta sig till centrum eller Östra centrum, vart som helst.”

Restaurangerna i östra Helsingfors hör till Konssis favoritställen i Helsingfors. Det går att få ”sjukt god och billig mat” såväl i gatuköken i Gårdsbacka som på den traditionella somaliska restaurangen i köpcentret Puhos. Det tredje favoritområdet är kanske lite otippat: ”Jag gillar att promenera i Rödbergen. När man vandrar bland de färgglada husen och vackra gatorna känns det som om man var typ i Paris.”

Artisten gillar Helsingforsdagens glada feststämning. Evenemanget är öppet för alla, och de olika programmen livar upp staden. ”Jag diggar Helsingforsdagens idé om att ordna gratisevenemang på olika håll i staden! När jag ännu bodde hemma med mamma, hade jag inte så mycket pengar. Eftersom Helsingforsdagens evenemang är gratis, är det möjligt för vem som helst att gå och lyssna på livemusik.”

Text: Saija Holm
Bild: Julius Konttinen