På Helsingforsdagen får stadsborna äta middag tillsammans och njuta av stadsdelskonserter på olika håll i Helsingfors

Helsingforsdagen firas i år under hela helgen 11–12.6. På lördag dukar vi upp till middag under öppen himmel, och på söndag blir det stadsdelskonserter på kulturcentrens gårdar. Publiken får njuta av ett mångsidigt utbud av outsider-konst på Esplanadens scen. Därtill kan stadsborna dricka morgonkaffe vid stadshuset. Vid kaffestunden delas det också ut medaljer, pris och utmärkelser.

Helsingfors fyller år igen, och det utlovas ett hundratal gratisevenemang på olika håll i staden, allt från konserter till konstverkstäder för barn och från skärgårdsutflykter till stadsodling. Helsingforsdagens program kurateras via en öppen programansökan tillsammans med stadsborna och olika aktörer i staden.

Lördagen den 11 juni ordnas evenemanget Middag under Helsingfors himmel. Då bjuds stadsborna till ett gemensamt middagsbord på den somriga stadens gator. Evenemanget ordnades för första gången på Helsingforsdagen 2013 och blir numer fullbokat i en handvändning. Middagen under Helsingfors himmel fyller hela Norra Esplanaden, och gatan spärras för trafik på festkvällen.

Söndagen den 12 juni tar Hör Helsingfors!-stadsdelskonserterna över Helsingfors. Musikevenemangen sträcker sig från centrum ända till öst och norr. På programmet står musik från jazz till rock, från rap till barnmusik. Utomhuskonserterna ordnas vid Annegården, seniorcentret i Gustavsgård, Malmhuset, Månsashuset, Stoa och Norhuset samt vid köpcentrumfestivalen i Gårdsbacka. På Malmhusets gård uppträder Mikael Gabriel, som vuxit upp i Månsas, och vid Norhuset uppträder Seksikäs-Suklaa och Dosdela som bott på olika håll i östra Helsingfors.

På söndag stiger en mångsidig grupp kulturmakare och outsider-konstnärer upp på Esplanadens scen. Pertin Valinta, som står för bland annat Outsider Art-festivalen i augusti, har kuraterat ett inklusivt utbud av musik och performance. Programmet framförs på OAF stage. Grädden på moset är det brittiska konstnärskollektivet Drag Syndrome.

Morgonkaffe och premiering vid stadshuset

Helsingforsdagens traditioner har inte blivit bortglömda i helgens programutbud. Söndagen inleds med morgonkaffe vid stadshuset, med borgmästare Juhana Vartiainen som värd. Publiken bjuds på rabarberpaj och får njuta av lyrik med Helsingforsmotiv som uppförs av Harri Hertell.

”Helsingforsdagen är definitivt en av årets höjdpunkter. I år känns det speciellt härligt att fira dagen, för efter två pandemiår får vi fira stadens födelsedag utan några undantagsarrangemang. Alla är bjudna till festen, och jag hoppas att var och en hittar ett trevligt sätt att fira vår gemensamma hemstad”, säger borgmästare Vartiainen.

Juhana Vartiainen och biträdande borgmästarna Anni Sinnemäki, Paavo Arhinmäki, Nasima Razmyar och Daniel Sazonov delar ut gyllene Helsingfors-medaljer till tio meriterade medborgare. Därtill utdelas årets vetenskaps-, sport- och kulturpriser samt utmärkelser till årets helsingforsiska konstnärer och mottagare av forskningsstipendier. På Helsingforsdagen uppvaktar vi också Helsingforsdagens bebis och utnämner Stadin Kundi och Friidu.

Se hela programmet på nätet: helsinkipaiva.fi.

Bild: Lauri Rotko