På Helsingforsdagen delas ut över 5 000 portioner rabarberpaj och meriterade helsingforsbor belönas

På Helsingfors födelsedag den 12 juni delas över 5 000 portioner rabarberpaj som bakats med Stadshusets traditionella recept ut i stadens vårdhem och på många andra platser. Helsingforsdagen firas också med Helsingforsdagens gärningar, som gläder runt om i staden utan att skapa folksamlingar. Som avslutning på dagen delar borgmästaren och biträdande borgmästarna ut gyllene Helsingforsmedaljer till meriterade helsingforsbor samt andra priser och erkännanden.

Till de mest långlivade traditionerna på Helsingforsdagen hör morgonkaffe med borgmästaren, där helsingforsborna bjudits på rabarberpaj för att fira stadens födelsedag. I år kan man inte samlas kring morgonkaffe med borgmästaren i stadshuset, men rabarberpaj som bakats med det traditionella receptet levereras bland annat till stadens servicehem. Rabarberpajen har blivit stadens födelsedagsbakelse, eftersom juni vanligen är bra rabarbersäsong och det då finns rikligt med inhemsk rabarber.

Sammanlagt delas 5 170 portioner rabarberpaj ut till boende och anställda på alla verksamhetsställen som är öppna vid Helsingfors stads servicecentral samt på många privata vårdhem. Pajer levereras också till personalen vid coronavaccinationsställen samt till många andra platser, såsom Kehitysvammatuki ry:s verksamhetsplatser. Totalt bakas cirka 700 kilo rabarberpaj.

”Rabarberpajen är en utmärkt läckerhet under försommaren och har blivit en unik tradition i Helsingfors. I år infaller Helsingforsdagen under ett veckoslut. Om Helsingforsdagen hade infallit på en vardag hade antalet pajer varit ännu större”, säger Mikael Neuvonen, chef för enheten för utvecklingstjänster vid Helsingfors stads servicecentral.

Gärningarna på Helsingforsdagen presenterar design och filmhistoria

Dagen firas också med Helsingforsdagens gärningar som stadsborna valt genom omröstning och som gläder runt om i staden utan att skapa folksamlingar. Under dagen kan man till exempel under promenader upptäcka Helsingfors historiska kvartersbiografer, se staden med nya ögon genom designorientering, plantera solrosor, prova på fågelskådning och hoppa från en stadsdel till en annan genom utomhusbrädspelet Helsinki Hopping. På stadens digitala reklamytor ses ett konstverk som barn skapat genom teckningar och som har Helsingfors som tema. Dessutom erövrar färggranna blomsterinstallationer Senatstorget, Revalsplanen och Espens estrad.

Helsingforsdagens fest direktsänds från kl. 17.30

I år visas för Helsingforsdagens fest för första gången som direktsändning när borgmästare Jan Vapaavuori och biträdande borgmästare Pia Pakarinen, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki och Sanna Vesikansa delar ut gyllene Helsingforsmedaljer till tio meriterade Helsingforsbor. Vid evenemanget som visas på Helsingforskanalen delas också ut stadens vetenskaps-, idrotts-, kultur- och konstpriser samt forskningsstipendier.

På Helsingforsdagen uppmärksammas också Helsingforsdagens baby och vidare utses Stadin Kundi och Stadin Friidu. Stadin Slangi rf offentliggör Stadin Friidu och Stadin Kundi för inbjudna gäster i liten skala på Musikhusets uteservering samt som direktsändning den 12 juni kl. 12 på Stadin Slangis Facebook-kanal.