På Helsingforsdagen blomstrar staden och bjuder på överraskningar

Helsingfors har sin födelsedag den 12 juni och firar Helsingforsdagen med kreativa gärningar som syns, hörs och gläder runt om i staden utan att skapa folksamlingar. På Helsingforsdagen kan stadsborna se staden med nya ögon, t.ex. genom fågelskådning, filmhistoria och blomsteröverraskningar.

På Helsingforsdagen genomförs gärningar som tio olika aktörer föreslagit för Helsingforsdagen och bland vilka stadsborna har fått rösta på sina favoriter. Gärningarna hänför sig bland annat till konst, närliggande natur och stadens historia, och både personer med gröna fingrar, vänner till film och formgivning samt även barn får delta. Alla gärningar på Helsingforsdagen är coronasäkra, tillgängliga och avgiftsfria för stadsborna.

”Helsingforsdagen har firats sedan 1959, så under årens lopp har det uppstått många traditionella sätt att fira vår älskade huvudstads födelsedag. Eftersom vi fortfarande delvist lever i en undantagstid, genomförs en del av dessa traditioner på samma sätt som tidigare och en del på ett lite annorlunda sätt. I år uppstår också helt nya traditioner. Det gemensamma med alla tidigare Helsingforsdagar är ändå att vi firar vår fina stad roligt, kreativt och glädjefullt”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

På Helsingforsdagen pryds staden med blommor och färggranna blomstergränder lockar stadsborna på promenad. Vidare uppmuntras stadsborna att plantera 100 000 solrosor till glädje för surrande insekter och fåglar. Ut i den närliggande naturen lockar också en fågelutfärd med musik som alltså kombinerar musik och fågelskådning samt transporter till Kalvholmen.

Under dagen kan man hoppa från en stadsdel till en annan med hjälp av utomhusspelet Helsinki Hopping, spana efter Helsingfors historiska kvartersbiografer och se staden med nya ögon genom stadsorienteringen Helsingfors former. Barnen får visa sin skicklighet i ett inkluderande konstjippo, som väcker liv i de teckningar med Helsingforstema som delas ut i sociala medier. Gatufotografer med olika bakgrund visar en utställning i stadsrummet som bildar ett visuellt kärleksbrev till Helsingfors.

På programmet finns också Helsingforsdagens traditioner, när borgmästare Jan Vapaavuori och biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Pia Pakarinen, Nasima Razmyar och Sanna Vesikansa delar ut gyllene Helsingforsmedaljer till tio meriterade Helsingforsbor. Vid evenemanget delas också ut årets vetenskaps-, idrotts- och kulturpriser samt erkännanden till årets konstnärer i Helsingfors och forskningsstipendier. På Helsingforsdagen uppmärksammas också Helsingforsdagens baby och vidare utses Stadin Kundi och Stadin Friidu. Dessutom bakas Helsingforsdagens rabarberpaj som serveras till klienter i stadens service- och omsorgshem och ifall coronaläget tillåter det även till allmänheten i Esplanadparken.


Bild: Lauri Rotko