Helsingforsdagen firades för första gången på nätet med över 70 evenemang

Helsingforsdagen firades exceptionellt på nätet på fredagen den 12 juni med hela 72 evenemang. På programmet stod digitala evenemang från morgon till kväll – allt från konserter till cirkus och från danslektioner till Middag under Helsingfors himmel. Under dagen belönades också meriterade helsingforsare och utsågs årets baby och Stadin Friidu och Kundi. Helsingfors födelsedagsfirande kulminerade med ALMAs unika virtuella spelning Have You Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert.

Helsingfors firade sitt 470-årsjubileum under exceptionella omständigheter, då festligheter ordnades endast på nätet. Digitalt program som skapats tillsammans med helsingforsarna streamades från morgon till kväll i Helsingforskanalen, i de sociala medierna och i evenemangsarrangörernas egna kanaler. Huvudstaden firades hela dagen också på Radio Helsinkis frekvens.

“Det är glädjande hur fördomsfritt och modigt helsingforsborna gick med för att skapa den virtuella Helsingforsdagen. Det är också fantastiskt att se hur många olika slag av programinnehåll det går att genomföra på webben”, säger evenemangets ansvariga producent Marianne Saukkonen.

I sändningen Helsingfors tackar, som inledde dagen i Helsingforskanalen, belönades meriterade helsingforsare inom vetenskap, konst, kultur, idrott och ansvar. Evenemanget leddes av borgmästaren och de biträdande borgmästarna. Stadin Slangi ry belönade Stadin Friidu och Kundi, och borgmästare Jan Vapaavuori hälsade Helsingforsdagens baby på traditionellt sätt. Inspelningar av Helsingforskanalens sändning, t.ex. UMO Helsinki Ensembles jazzstämningar och barnkonserterna med Mimmit och Mutaveijarit, finns här.

En av höjdpunkterna för Helsingforsdagen var ALMAs Have You Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert, som utspelade sig i en virtuell verklighet. Konserten genomfördes i samarbete av Helsingfors stad, specialisten på virtuell teknik Zoan och skivbolaget PME Records. ALMAs skivsläppskonsert, som placerats i ett virtuellt, drömlikt Helsingfors, erbjöd publiken möjlighet att delta genom att skapa en egen avatar till exempel i form av en svamp eller kaktus.

Den nya virtuella tekniken gjorde det också möjligt för superstjärnan Tove Lo, som befann sig bortom haven, att göra ett överraskningsbesök på ALMAs show. “Wow! Vilken sanslös upplevelse! Så häftigt att man kan göra saker av det här slaget – jag skulle vilja göra om det genast nästa vecka! Tack”, säger Alma.