ALMAs virtuella liveshow toppar Helsingforsdagens program

I år firas Helsingforsdagen undantagsvis endast via webben och de sociala medierna. Program från cirkuskonster till konserter och från improvisation till digitala naturguidningar sänds den 12 juni på Helsingforskanalen, i de sociala medierna, på evenemangsarrangörernas egna kanaler och i Radio Helsinki. Programhelheten på över femtio evenemang toppar med den virtuella specialspelningen Have U Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert med ALMA.

Helsingforsdagen har firats sedan 1959. I år tar festdagen det digitala språnget: på programmet står ett brett utbud av evenemang som vi kan delta i via nätet. Allt program på Helsingforsdagen är avgiftsfritt och öppet för alla via webben. Evenemanget streamar program på Helsingforskanalen under hela dagen, bland annat från studion i Tiivistämö i Södervik.

Dagen börjar med Helsingforsdagens traditioner: borgmästare Jan Vapaavuori och de biträdande borgmästarna Anni Sinnemäki, Pia Pakarinen, Nasima Razmyar och Sanna Vesikansa delar ut årets vetenskaps-, miljö, idrotts- och kulturpriser samt utmärkelserna till årets konstnärer och forskningsstipendiater i Helsingfors. På Helsingforskanalen utses också de traditionella Stadin Kundi och Friidu och sänds ett antal konserter för barn och vuxna. Kanalen besöker bland annat OstariFestari i Gårdsbacka och Helsingforsdagen på Hertonäs gård.

Evenemangsarrangörerna sänder program på sina egna webbplatser och kanaler i de sociala medierna, till exempel i form av livesändningar på Facebook eller Instagram. På programmet står bland annat cirkus, a cappella-improvisation, en konsert med kören Philomela, skoltsamisk musik, klubbhistoriens pärlor på Botta, virtuella guidade utflykter i naturen och rymden samt verkstäder från serieritning till nutidsdans. Helsingforsdagens jubileumssändning i Radio Helsinki bjuder på gäster med Helsingforsanknytning och stämningar med musik med Helsingfors som tema.

På festdagen äter vi tillsammans. Middag under Helsingfors himmel, som ordnats i flera år på Esplanaden, flyttar till nätet och kallar hela staden att virtuellt sätta sig kring samma bord för att äta en gemensam middag. Det traditionella kaffet med rabarberpaj på Stadshuset dukas i år hemma hos helsingforsborna, som får baka paj efter Helsingforsdagens officiella recept.

Helsingforsdagens program kulminerar med ALMAs specialspelning Have U Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert, som utspelar sig i ett virtuellt Helsingfors. Konserten streamas på Helsingforskanalen, webbplatsen burst.fi, samt på ALMAs YouTube-kanal. Liveshowen, som gör en djupdykning i drömvärlden, presenterar ALMAs färska debutplatta i sin helhet. Publiken får delta med avatarer som de själva skapar. Evenemanget genomförs av Helsingfors stad, företaget Zoan som är specialiserat på VR-teknik, och skivbolaget PME.