Helsingforsdagen flyttar till nätet och bjuder in digitala evenemang

På grund av den exceptionella situation som coronaviruset orsakat firas Helsingforsdagen i år endast på nätet och på sociala medier. Helsingforsdagens program förmedlas den 12 juni på Helsingforskanalen, sociala medier och i evenemangsarrangörernas egna kanaler.

Helsingfors stads Helsingforskanalen används för att förmedla Helsingforsdagen i sin helhet den 12 juni. Programmet strömmas i direktsändning bland annat från sändningsstudiorna i Centrumbiblioteket Ode och Tiivistämö i Södervik, som står till förfogande för utvalda evenemangsarrangörer och artister. En del av materialet som sänds på Helsingforskanalen kan också spelas in i förväg. Evenemangens arrangörer kan dessutom sända programinnehåll på sina egna webbsidor eller via sina kanaler på sociala medier, som till exempel direktsändningar på Facebook eller Instagram.

— Som en ansvarsfull aktör som ordnar evenemang vill vi försäkra oss om säkerheten för både arrangörer av evenemang och besökare. Å andra sidan vill vi föra Helsingforsdagens glädje till hemsoffan,  säger ansvarig producent för Evenemangsstiftelsen Marianne Saukkonen. — Vi önskar att programmet ska fyllas med nya strömningsbara evenemang av många olika slag. Vi uppmuntrar också arrangörerna av traditionella Helsingforsdagsevenemang att reflektera över olika möjligheter att förverkliga evenemang på distans.

Digitala evenemang kan anmäla sig till Helsingforsdagens program ända till början av juni och produktionsstöd kan sökas ända till 15.4. Helsingforsdagens jury, som består av helsingforsbor, besluter om vilka evenemang som får stöd senast den 27 april. Helsingforsdagens program publiceras på evenemangets webbsidor senast i början av juni.