Teemaopastus / Queer-katse arkkitehtuurin ja tilan historiaan

Kuva: Eva Isaksson

Tapahtuman esittely

Kenen historiasta oikeastaan puhumme, kun puhumme Wivi Lönnin historiasta? Miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historiaan? Tai miten erilaiset tilat ovat vaikuttaneet marginalisoitujen identiteettien näkyvyyteen?

Arkkitehtuurimuseon Eläköön Wivi Lönn -näyttelystä alkava ja Helsingin katukuvaan jalkautuva teemaopastus Queer-katse arkkitehtuurin ja tilan historiaan johdattaa kuulijansa tarkastelemaan Eläköön Wivi Lönn -näyttelyä sekä arkkitehtuurin ja Helsingin katukuvan historiaa kriittisin silmin. Opastuksen aikana tutustutaan teemoihin perehtyneen oppaan kanssa muun muassa vallan ja kaupunkikuvan suhteisiin, näkyvyyden ja näkymättömyyden teemoihin sekä siihen, missä vähemmistöalakulttuureihin kuuluvat ihmiset tapasivat toisiaan 1900-luvun Helsingissä.

Teemaopastus alkaa: Arkkitehtuurimuseo (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki)
Teemaopastus päättyy: Lasipalatsi (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki)

Opastus toteutetaan Arkkitehtuurimuseon ja Sateenkaarihistorian ystävät ry:n yhteistyönä. Opastuksen on käsikirjoittanut historiantutkija Jean Lukkarinen. Oppaana toimii taide- ja yhteisöpedagogi, taiteilija ja filosofi Kaura Raudaskoski. Opastussarja on osa Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyn ohjelmaa.

Tervetuloa!

OSALLISTUMINEN

Varaa paikkasi tällä lomakkeella

Yhdelle teemaopastukselle otetaan yhteensä 25 osallistujaa. Paikat täytetään varausjärjestyksessä. Opastusmaksu suoritetaan paikan päällä saapumisen yhteydessä Arkkitehtuurimuseon asiakaspalvelupisteessä lukuunottamatta maksuttomia teemaopastuksia. Huomioithan, että varaus on sitova ja henkilökohtainen: yhdellä lomakkeella voi tehdä ainoastaan yhden varauksen yhdelle henkilölle. Lomakkeen onnistunut lähettäminen on merkki onnistuneesta varauksesta. Osallistumisohjeet toimitetaan osallistujille sähköpostitse noin vuorokautta ennen teemaopastusta. Jos joutuisit perumaan osallistumisesi, ota yhteyttä: jemina.lindholm@mfa.fi

SAAVUTETTAVUUS JA TERVEYSTURVALLISUUS

Teemaopastus alkaa Arkkitehtuurimuseolta, josta siirrytään ulos julkiseen kaupunkitilaan. Opastuksen pituus on noin 90 minuuttia. Kuljettavan reitin pituus on yhteensä noin 1,7 kilometriä. Opastuksen aikana vältellään kaupunkitilassa olevia portaita ja turhia askelmia. Reitin varrella on kuitenkin mukulakiviosuuksia, loiventamattomia jalkakäytäväreunuksia sekä paikoin epätasaista, korkeuseroja sisältävää maastoa. Opastuksella eteneminen on rauhallista ja sisältää useita pysähtymisiä. Reitin varrella ei sijaitse helposti saavutettavia istuimia tai penkkejä. Oman retkituolin voi ottaa mukaan. Lähin julkinen esteetön ja sukupuolineutraali WC sijaitsee reitin lähtöpaikassa Arkkitehtuurimuseolla. Oppaalla on kannettavaa mikrofoni.

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä (koskee kaikkia yli 12-vuotiaita). Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta.

Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa.
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista.

LISÄTIETOJA
Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Kategoriat

Avoimet ovet, kierrokset ja näyttelyt

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • su 12.6.2022 13:00–14:30

 • Järjestäjä:

  Arkkitehtuurimuseo ja Sateenkaarihistorian ystävät Ry

 • Osoite:

  Arkkitehtuurimuseo
  Kasarmikatu 24
  00130 Helsinki

 • Esteettömyys:

  Tapahtumaan ei ole esteetöntä pääsyä pyörätuolilla.

 • Esityskieli:

  Suomi

 • Linkit:

Sinua saattaa kiinnostaa