Siirry sisältöön

Heʹlssen-peeiʹv sääʹm-musiikk konseʹrtt – Helsinki-päivän kolttasaamelaisen musiikin konsertti

Kuva: Mari Korpimäki

Tapahtuman esittely

Tämä maisema on karu ja kiehtova: kiviset ja hiekkaiset rannat järvien ympärillä. Elämä kulkee kiireettömästi, etenee verkkaisesti. Maisema on musiikkia, sanat ovat kieltä, sävelet kulttuuria: perinteiden kunnioitusta, leuʹddeja ja uutta aaltoa tässä hetkessä.

Kolttasaamelaiset ovat saamelaisten pieni vähemmistö ja koltansaame vakavasti uhanalainen kieli, jota puhuu äidinkielenään vain noin 300 ihmistä. Helsinki-päivänä kolttasaamelaiset artistit tulevat luoksesi ja tuovat mukanaan pienen saamenkielen uudet ja vanhat sanat, sävelet ja melodiat. Sosiaalisen median konsertissa pääset kuulemaan kolttasaamelaista perinnemusiikkia leu'ddia sekä tuoretta saamenmusiikkia, jota ei ole ennen koltta-alueen ulkopuolella kuultu.

Anna Lumikivi, Siʼrǧǧi Ääʼrhep Äʼnn Keväjärveltä Ivalon liepeiltä esittää kolttasaamelaista perinteistä leuʼddia ja uusia leu’dd-säveliä ilman säestystä sekä kitaralla ja pianolla itseään säestäen.

Aimo Aikio, Ǩiuʹrrel Äänn Aimo on vahvalla musiikillisella matkalla omaan saamelaisuuteensa. Koko ikänsä kitaran varressa viihtynyt biisinikkari luotaa nyt inarinsaameisen isänsä ja kolttasaamelaisen äitinsä perintöä omaan musiikkinsa. Helsinki-päivänä Aikio esittää omia kappaleitaan inarinsaameksi.

Heidi U’lljan Gauriloff, Kaissi-U’lljan-Mää'rj-U’lljan yhdistää kolttasaamelaista perinnemusiikkia leu’ddia uuteen musiikkiin ja instrumentteihin. Helsinki-päivän kunniaksi Gauriloff bändeineen esittää sekä leu’ddia että bluestyylistä musiikkia tänä kesänä julkaistavalta EP:ltä.

Sevettijärven musiikillisen tervehdyksen Helsinki-päivään tuovat Suäʹvvel Oʹnddri, Fekla Määrjaž da Čeʹvetjääuʹr joukk eli Tero Harju, Hanna-Maaria Kiprianoff ja Sevettijärven koululaisryhmä.

Konsertin esityskielet ovat suomi, koltansaame ja inarinsaame.

Kategoriat

Musiikki, Verkossa

Tapahtuman tiedot

Sinua saattaa kiinnostaa