Koko ohjelma on nyt julkaistu – Kaupunki täyttyy maksuttomalla tapahtuma- ja kulttuuritarjonnalla

Helsingin syntymäpäivää juhlitaan monipuolisella maksuttomalla ohjelmalla 12. kesäkuuta. Kulttuurikeskuksissa on koettavissa live-keikkoja, sirkusesityksiä, lavatanssit ja paljon muita elämyksiä. Espan lavalla esiintyy outsider-taiteen tekijöitä ja Stadin kundi ja friidu saavat tunnustuksensa. Lisäksi kaupungintalolla nautitaan yhteiset aamukahvit sekä jaetaan palkintoja ja tunnustuksia.

Helsingin syntymäpäivää juhlitaan maanantaina 12. kesäkuuta kaupungin täyttäessä 473 vuotta. Helsinki-päivän kunniaksi on luvassa lähes 170 maksutonta tapahtumaa ympäri kaupunkia konserteista katuteatteriin ja puistodiskoista yökoristurnauksiin. Helsinki-päivän ohjelma syntyy avoimen tapahtumahaun kautta yhdessä kaupunkilaisten ja erilaisten kaupunkitoimijoiden kanssa.

Helsinki-päivän kruunaa jo perinteeksi muodostunut Illallinen taivaan alla. Kaupunkilaiset yhteisen ruokapöydän ääreen kokoava tapahtuma toteutuu vehreällä Pohjoisesplanadilla klo 20. Ensimmäistä kertaa Helsinki-päivänä tasan kymmenen vuotta sitten järjestetty Illallinen taivaan alla sulkee tänä vuonna Pohjoisesplanadin autoliikenteeltä klo 18–01. 

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset tarjoavat laajan ohjelmakattauksen aamusta iltaan erilaiset ja eri-ikäiset kaupunkilaiset huomioiden. Luvassa on esimerkiksi monimuotoista pajatoimintaa, taikuutta, taidetta, pelejä, herkkuja, teatteri- ja sirkusesityksiä sekä mittava tarjonta live-musiikkia muun muassa Arja Korisevan, Yeboyahin, F:n, Marion Rungin, Palefacen, Figaron, Kyösti Mäkimattila & Varjokuvan sekä Orquesta Bomba Buenan keikkojen muodossa. 

Espan lavan ohjelmasta vastaa outsider-kulttuurin edistäjä ja Outsider Art Festivalia järjestävä Pertin Valinta. OAF Stage esittelee monimuotoisen joukon outsider-taiteen tekijöitä – tämän vuoden teemana on sanataide ja sen monet ilmenemismuodot. Lavalla nähdään WSOY:n ja Pertin Valinnan yhteisen kirjallisuuden mentoriohjelman taiteilijoita, lavarunoilijoita ja räppäreitä. Stadin Slangi ry nimeää Stadin Kundin ja Friidun Espan lavalla klo 12.

Kaupungintalolla nautitaan aamukahvit ja ansioituneet helsinkiläiset palkitaan

Helsinki-päivän perinteet käynnistyvät pormestari Juhana Vartiaisen isännöimillä kaupungintalon aamukahveilla, jossa nautitaan raparperipiirakkaa ja kuullaan Helsinki-aiheista dj-musiikkia Mikko Mattlarin soittamana. Aamukahvien ajan kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus kurkistaa pormestarin työhuoneeseen ja ihailla merinäkymää kaupungintalon parvekkeelta.

“Helsinki-päivä on koko kaupungin, meidän kaikkien yhteinen juhlamme ja päivä, jolloin voimme juhlia erityisen näkyvästi stadilaisuutta ja hienoa pääkaupunkiamme. Juhlallisuudet näkyvät ja kuuluvat eri puolilla kaupunkia ja muistuttavat meitä osuvalla tavalla siitä, mikä tekee Helsingistä omaleimaisen ja erityisen. Olen ylpeä rakkaasta Helsingistämme ja tänä vuonna olen erityisen kiitollinen siitä, että saamme juhlia turvallisessa, puhtaassa ja avoimessa pääkaupungissa”, pormestari Vartiainen iloitsee.

Kaupungintalolla iltapäivällä vietettävässä Helsinki-päivän juhlassa pormestari ja apulaispormestarit Anni Sinnemäki, Paavo Arhinmäki, Nasima Razmyar ja Daniel Sazonov jakavat kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle. Lisäksi jaetaan vuoden tiede-, urheilu- ja kulttuuripalkinnot sekä tunnustukset vuoden helsinkiläisille taiteilijoille ja tutkimusapurahan saajille. Helsinki-päivän perinteiden mukaisesti pormestari tervehtii myös Naistenklinikalla Helsinki-päivän vauvaa.

Helsingin kesäkatujen ja Espan alueen kokeilun avajaisia vietetään Helsinki-päivänä

Kasarmikadulle, Erottajankadulle ja Designmuseon aukiolle tehdään kesän ajaksi muutoksia liikennejärjestelyihin ja palveluihin niin, että alueita rauhoitetaan liikenteeltä ja ne kutsuvat nauttimaan kesäisestä kaupunkielämästä lisättyjen kalusteiden ja katuvihreän myötä. Esplanadien kokeilussa katujen ajoradat muuttuvat  yksikaistaisiksi ja vapautuville alueille toteutetaan julkista oleskelutilaa, terasseja ja pyöräteitä. Helsinki-päivänä vietettävät avajaiset tuovat alueille erilaista ohjelmaa kuten valopylväiden koristelukilpailun ja kukkaworkshoppeja.

Tutustu ohjelmaan: helsinkipaiva.fi/ohjelma/

Kuva: Petri Anttila