Kävellen läpi Helsingin historian

Aiempina vuosina Kalliossa hurmannut, kaupunginosan elävästä historiasta ja todellisista henkilöistä ammentava kävelydraama sijoittuu tänä vuonna Krunikan kaduille ja Suomi-Filmin kulta-aikaan. Kävelydraama on yksi lukuisista Helsinki-päivän tapahtumista.

Kruununhaan sydämessä, Liisankadun puolivälissä, on erään talon katutasossa aukko, josta astuttiin aikoinaan Helsingin omaan Hollywoodiin. Nyt jo purettujen Suomen Filmiteollisuuden studiorakennusten tiloissa toimi aikanaan myös Yleisradion studio. Presidentti Mauno Koiviston kerrotaan pelanneen hallissa lentopalloa.

Helsinki-päivänä Krunikan kaduilla järjestetään kaikille avoin kävelykierros, jossa alueen rikas ja elävä historia herää henkiin teatteriohjaaja Sanna Paula Mäkelän ja koreografi Kimmo Alakunnaksen johdolla.

Pohjois-Suomesta Helsinkiin saapuneet teatterintekijät tutustuivat toisiinsa opiskeluaikoina. Vuosien varrella kaksikko on todella ottanut stadin kadut haltuun. Tekeillä on nyt jo neljäs kaupunginosien historiaa draaman keinoin valottava kävelykierros Helsinki-päivänä.

”Yhteistyömme Helsinki-päivän kanssa alkoi Kerran Kallion kaduilla -kävelydraamojen merkeissä. Kierroksista tuli vuosi vuodelta suositumpia, parhaimmillaan ne keräsivät mukaan satoja uteliaita”, Mäkelä kertoo. ”Nyt päätimme tuoda kierroksen uuteen kiehtovaan kaupunginosaan, Krunikan kulmille”, Mäkelä kertoo. Mäkelä ja Alakunnas käsikirjoittavat ja vetävät kierrokset, joilla on mukana monipuolinen joukko avustajia ja esiintyjiä sekä varta vasten paikalle saapunutta yleisöä. Myös satunnaisia ohikulkijoita kannustetaan liittymään mukaan viihdyttävälle ja informatiiviselle matkalle kaupunginosan historiaan.

Kävelykierroksella dramatisoitavia tapahtumia, ihmisiä ja tarinoita löytyy paitsi historiankirjoista myös alueen asukkailta. Kruununhaka on ollut lukuisien taiteilijoiden, kirjailijoiden, näyttelijöiden, säveltäjien ja poliitikkojen koti, mutta Mäkelää ja Alakunnasta kiinnostavat myös tavallisten ihmisten tarinat, elämät ja kohtalot: hiljainen tieto ja henkilöihin kietoutuva alueen historia.

”Kierroksen teema ovat elokuvatähdet ja Suomi-Filmin kulta-aika, mutta mukaan mahtuu paljon muutakin. Rakennusten seiniin heijastettavat videoprojisoinnit tuovat esitykseen syvyyttä ja näyttävyyttä”, Mäkelä kertoo.

Yhteisöllinen Helsinki

Kerran Krunikan kaduilla on yksi Helsingin kaupungin myöntämää tapahtumarahaa saaneista Helsinki-päivän tuotannoista. ”Helsinki-päivän kaikille avoin tapahtumahaku haastaa taiteilijat ja ryhmät tuomaan omat tapahtumansa lähelle ihmisiä, esimerkiksi jalkauttamalla teatteriesitykset näyttämöiltä kaduille ja puistoihin. Helsinki-päivä on ainutlaatuinen tilaisuus kokeilla hullujakin ideoita ja tavoittaa uusia yleisöjä. Kannattaa muistaa, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!” Kimmo Alakunnas vinkkaa.

Mikä saa tekijät lähtemään mukaan Helsinki-päivään aina uudelleen? ”Meitä innoittaa paitsi halu tehdä historiasta ammentavia, taiteellisesti kunnianhimoisia esityksiä, myös palo elävöittää alueellista katukulttuuria ja aktivoida alueen ihmisiä osallistumaan ja jakamaan omia tarinoitaan toisilleen. Yhteisöllisyys on todella tärkeä asia meille”, Alakunnas ja Mäkelä pohtivat. ”Avoin ja yllätyksellinen tila myös haastaa ja vapauttaa meitä tekijöitä täysin ainutlaatuisella tavalla”, Mäkelä kiteyttää.

Saija Holm

Info
Kerran Krunikan kaduilla kävelykierros 12.6. klo 17–18:
Lähtö Liisankadulta, Sibelius-lukion pihalta. Kuljetaan Mariankatua pitkin Vironkadun kulmaan, jossa Suomen pienin huoneteatteri Teatteri Jurkka osallistuu esitykseen. Kulku jatkuu Rauhankatua ja Meritullinkatua pitkin ja päätyy Liisanpuistikkoon. Matkalla tutustutaan alueen vintage-liikkeisiin ja vaihdetaan kuulumiset Tauno Palon ja Ansa Ikosen, Valentin Vaalan, Edvin Laineen sekä tietysti Emmi Jurkan kanssa.

Kuvassa: Ohjaaja Sanna Paula Mäkelä ja koreografi Kimmo Alakunnas
Kuva: Stiina Viitajylhä