Punkkia ja dragia Espan lavalla

Kun Helsinki-päivä kääntyy iltaan, Espan lavalle nousee drag-ryhmä Drag Syndrome Pertti Kurikan nimipäivien punkin raikuessa taustalla. Sekotavarakauppa Pertin valinnan saattelemana Espan lavan ottaa haltuun moninainen joukko kulttuurin ja outsider-taiteen tekijöitä.

Euroviisut räjäytti Pertti Kurikan nimipäivien tasaisessa nousussa olleen suosion keväällä 2015. Intensiivisimmillään meno oli hurjaa. ”Tärkeät ihmiset vierellä auttoivat jaksamaan ja kestämään sitä pyöritystä. Ja meidän oli tosi helppo olla, kun kukaan ei ollut negatiivinen meitä kohtaan”, yhtyeen basisti Sami Helle muistelee.

”Musapuoli on yleisesti – ja punk-skene eritoten – hyvin inklusiivista ja suvaitsevaa”, yhtyeen managerina toiminut Teuvo Merkkiniemi komppaa. ”Myös kavereiden erityisyys on suojellut heitä pahimmilta jutuilta esimerkiksi bändin suosion hulluina vuosina”, hän jatkaa.

PKN lopetti toimintansa vuonna 2016, suosionsa huipulla. Bändin jäsenet alkoivat miettiä, mitä seuraavaksi? Syntyi idea kivijalkakaupasta. Pertin Valinta palvelee Hakaniemessä, torin liepeillä. Merkkiniemi on yrityksen toimitusjohtaja, Helle löysi itsestään uuden puolen kauppiaana.

Pertin valinnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja erilaisten marginaaliryhmien vaikutusmahdollisuuksia oman elämäntarinansa rakentajina ja yhteiskunnan jäseninä. Toiminnan perusta on tahto auttaa erityisryhmiä ja outsider-taiteilijoita. Paitojen, postikorttien, kirjojen ja taideteosten myynnin lisäksi Pertin valinta harjoittaa kokonaisvaltaista agentti- ja manageritoimintaa sekä tapahtumatuotantoa. ”Musiikkia ja kirjallisuutta sparrataan erilaisilla mentorointiohjelmilla, mutta tallissamme on yhä enemmän myös kuvataiteilijoita, kuten Satu Nekala – ja tietysti Kalevi Helvetti”, Merkkiniemi kertoo.

Kaupan ja tapahtumien tuotot menevät erityisryhmien työllistämisen tukemiseen. ”Outsider-taideteokset ovat erityisen kiinnostavia juuri yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa vuoksi, mutta taiteilijat tarvitsevat tukea teostensa esiin tuomisessa ja taiteen kentällä toimimisessa”, Merkkiniemi avaa toiminnan perusteita.

Erityisryhmät parrasvaloihin

Brittiläinen drag-ryhmä Drag Syndrome on maailman ensimmäinen drag-ryhmä, jonka kaikilla esiintyjillä on Downin syndrooma. Drag Syndromen piti esiintyä jo Outsider Art -festivaalilla viime syksynä, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat. Helsingin valoisassa kesäillassa esiintyvä ryhmä astelee lavalle Pertti Kurikan nimipäivien suomenkielisen punk-rockin säestämänä.

”Odotan innolla Drag Syndromen showta! Heissä on samaa energiaa ja draivia kuin bändissämme. Kukaan meistä ei ole päässyt vielä näkemään heitä livenä, joten odotan jännällä, mitä tuleman pitää!” Helle hehkuttaa.

Pertin valinta on saanut vapaat kädet Espan lavan ohjelman luomiseen. Luvassa on bändejä lastenmusiikkia soittavasta Hassut tassut -yhtyeestä elämänsä vedossa olevaan Sepi Kumpulaiseen ja reggae-rytmejä tarjoilevaan Emjoy Reggae Bandiin. Drag Syndrome kapuaa lavalle pääesiintyjänä iltaseitsemältä. ”Yleensähän drag-ryhmiä ihaillaan sisätiloissa ja iltahämärässä, joten on hauska nähdä, miten homma toimii ulkolavalla valoisana kesäiltana”, Merkkiniemi hymähtää.

Ikinuori ja ennakkoluuloton Helle on ollut myös mukana Helsinki-päivän ohjelmistovalinnoista vastaavassa raadissa. ”Tykkään tehdä asioita, varsinkin oman kaupan eteen, jotta asiat menisivät eteenpäin. Haluaisin myös, että Helsinki-päivä olisi sellainen paikka, että kaikki voisivat tuoda siellä omaa kulttuuria ulos. Toivon, että tää olis pysyvä jokavuotinen paikka tuoda esille omaa taidetta ja tekemistä”, Helle toteaa.

Merkkiniemi on samaa mieltä: ”Yhdenvertaisuustyömme ulottuu pintaa syvemmälle. Kansainvälisen drag-ryhmän saaminen Helsinkiin on suuri ja hieno juttu, ja oli mahtavaa saada Helsingin kaupunki siihen mukaan. Suuri toimija tuo toimintaamme uusia ulottuvuuksia, mahdollisuuksia ja näkyvyyttä”, Merkkiniemi kiittelee.

Katso OAF Stagen ohjelma täältä!

Teksti: Saija Holm
Kuva: Scallywag Fox