Helsinki-päivän raati valitsi tuotantotuen saajat – tutustu päivän ensimmäisiin tapahtumiin!

Helsingin taivaan alla

Helsinki-päivä valloittaa perjantaina 12.6. kaupunkitilan sijaan Helsinki-kanavan, verkon ja somen. Poikkeusoloista johtuen tänä kesänä luodaan ihan uusia tapoja juhlia Helsinki-päivää, ja yhdessä kaupunkilaisen kanssa rakentuvasta ohjelmasta löytyy jälleen jokaiselle jotakin. 

Tapahtumaideoiden toteuttamiseen sai tuttuun tapaan hakea tuotantotukea, joiden saajat päättää Helsinki-päivän ohjelmaraati. Tänä keväänä raatiin kuuluivat somevaikuttaja Hanne Valtari, taiteilija Meiju Niskala, musiikkituottaja Aleksi Pahkala, toimittaja Aleksi Kinnunen, toimittaja Laura Friman, Helsingin kaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja August Kiattrakoolchai sekä tapahtuman vastaava tuottaja Marianne Saukkonen.

Raadin ruodittavaksi pääsivät tällä kertaa vain digitaaliset ja verkon välityksellä toteutettavat tapahtumat, ja tuotantorahaa jaettiin yhteensä 14 tapahtumalle. Valintakriteereinä toimivat paikallisylpeyttä, monimuotoisuutta ja yhteisöllisyyttä korostava ohjelmasisältö sekä tapahtumasisältöjen, kohderyhmien ja toteutustapojen monipuolisuus. Kokonaisuudessaan Helsinki-päivän ohjelma julkistetaan tapahtuman verkkosivuilla toukokuun lopussa.

Helsinki-päivän tuotantorahan saajat 2020

LAPSILLE JA NUORILLE

Lasten seikkailukierros

Teatteri Tuikkeella kummittelee! Joku tai jokin sotkee tiloja ja säikäyttelee henkilökuntaa. Kreivi Hohoo kutsutaan apuun ratkaisemaan arvoitusta ja hän tarvitsee siihen juuri sinun apuasi. Voit auttaa Kreiviä antamalla vinkkejä ja ehdotuksia virtuaalisesti kotoa käsin.

Sarjispaja Online

Mitä saavutettava Helsinki tarkoittaa nuorille? Tule mukaan online sarjispajaan ja kerro ideasi kuvin! Ohjattu työpaja sopii kaikille taidoista tai taustasta riippumatta ja toteutetaan Zoom-verkkoalustan kautta. 

AITO: Helsinki-improkonsertti lapsille ja nuorille

AITOn livenä striimattava konsertti on täysin improvisoitu a cappella -seikkailu. Se on vaaroja täynnä oleva polku, jota laulajat kulkevat luottaen, että oikea tie löytyy nuotti nuotilta. Esiintymässä ovat Emma Salokoski, Vili Mustalampi, Venla Ilona Blom, Tero Pajunen ja Kasheshi Makena.

Linnanmäen sirkuskoulu esittää: ”Sohvatarinat”

Linnanmäen sirkuskoulun edustusryhmän ”Sohvatarinoiden” oli määrä saada ensi-iltansa toukokuisessa kevätnäytöksessä. Zoom-palavereiden kautta onkin nyt koottu täysin uudenlainen versio kokonaisuudesta, jonka esittävät 14–24-vuotiaat sirkuskoulun esiintyvän ryhmän harrastajat.

MUSIIKKI, TEATTERI & TANSSI

Mikäoke <3 HKI

Mikäoke vie karaoken ja impron nextille levelille! Tässä osallistavan musiikin digiloikassa ovat mukana kaikki katsojat, ja jokainen kappale esitetään ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Voit seurata kuinka musiikki muovautuu korviesi edessä, kirjoittaa lyriikkaa tai jopa laulaa näin valmistuvia kappaleita omalta kotisohvaltasi.

Helsinki Samba Carnaval esittää

Helsinki Samba Carnaval onnittelee verkko-ohjelmalla Helsinkiä ja tarjoaa iloa ja väriä kaikille kaupunkilaisille sekä koko Suomelle! Ohjelmassa nähdään välähdyksiä värikkäistä karnevaalikulkueista, fantasiapukukilpailusta ja iltajuhlista, nautitaan letkeästä Samba de Pagode -musiikista ja päästään mukaan karnevaalitunnelmaan iloisen tanssinopetuksen välityksellä. 

Kolttasaamelaisen musiikin konsertti

Helsinki-päivänä kolttasaamelaiset artistit tulevat luoksesi ja tuovat mukanaan pienen saamenkielen uudet ja vanhat sanat sekä sävelet ja melodiat. Livestreamissa pääset kuulemaan kolttasaamelaista perinnemusiikkia leu’ddia sekä ihan tuoretta saamenmusiikkia, jota ei ole ennen koltta-alueen ulkopuolella kuultu. 

HelsinkiElectricMusicJam

Helsingin elektronisen musiikin skene valtaa stadilaisten kodit virtuaalisesti! Ravenationin ravintola Bottalta striimattava audiovisuaalinen tapahtuma kunnioittaa legendaarisen Bottan ja sen yläkerrassa sijainneen Berlin-klubin useammankin tanssijasukupolven kasvattanutta historiaa. 

Philomela – Puhun puille

Philomela kuvaa videokuoroteoksessaan helsinkiläisten naisten kokemuksia poikkeustilasta keväällä 2020. Naiset toimivat moninaisissa arkisissa rooleissaan ja erilaisissa työtehtävissään, samalla kannatellen monia ihmisiä. Musiikkina teoksessa on Hanni Autereen sävellys ”Puhun puille”, jonka keskeinen viesti on luonnon rooli ihmisen huolien kuuntelijana.

Ykkösen ratikan kuski, hui

“Ykkösen ratikan kuski, hui” tuo terveiset tänä vuonna täydet sata vuotta täyttävästä Käpylästä. 100-vuotisjuhliin valmistuneesta esityksestä nähdään “Helsinki-päiväversio”, jossa kuullaan Käpylässä vaikuttaneiden runoilijoiden (mm. Marja-Leena Mikkola, Arvo Turtiainen, Aulikki Oksanen ja Ilpo Tiihonen) runoja sekä pieniä pätkiä historiaa Puu-Käpylän rakentamisesta ja kaupunginosan värikkäistä vaiheista.

LUONTO, YMPÄRISTÖ & LIIKUNTA

Helsingin taivaan alla – Observatorio Helsingissä

Avaruutta on tutkittu Helsingin taivaan alla Tähtitorninmäelle vuonna 1834 valmistuneessa C.L. Engelin suunnittelemassa observatoriossa, jossa nykyään toimii Helsingin yliopistomuseoon kuuluva tähtitieteen yleisökeskus. Virtuaaliopastuksilla tutkaillaan taivaan aikaa sekä hypätään aikamatkalle observatoriorakennuksen arkkitehtuuriin ja vaiheikkaaseen historiaan.

Vartiosaari tutuksi verkossa

Viime Helsinki-päivänä supersuosituksi osoittautunut ”Vartiosaari tutuksi” -tapahtuma tarjoaa jälleen mahdollisuuden tutustua Helsingin itäisen saariston jalokiveen, mutta tällä kertaa digitaalisesti. Kävijät pääsevät tutustumaan verkossa Vartiosaaren luontoon, kulttuurihistoriaan ja huviloihin asiantuntevien oppaiden ja ammattikuvaajien mukana. 

Valkoposkihanhen virtuaalikierros

Helsinki-päivänä on ristiriitaista olla hanhi, joka on tulokaslajin edustaja, mutta samaan aikaan kauan odotettu keväänmerkki. Teatteri ILMI Ö. tapaa Viaporin Valkoposken, joka paljastuu paikalliseksi hanheksi. Viaporin Valkoposki on parjattu ja suojeltu, mutta tietääkö hän itsekään kuka hän on ja mistä tuli? Samalla katsoja pääsee tutustumaan Suomenlinnan ainutlaatuiseen kasvillisuuteen, ympäristöön ja paikallisiin ilmiöihin.

My2050 – elämyspeli ilmastonmuutoksesta

My2050 tarjoaa kaikille kaupunkilaisille avoimen pelielämyksen, jonka teemana on tulevaisuus ja ilmastonmuutos. Pelissä seikkailet oikeassa kaupunkiympäristössä Töölönlahden maisemissa, tutustut ilmastotubettaja Niha Been tarinaan ja keräät pisteitä ratkomalla tehtäviä. Luvassa on elämyspalkinto onnekkaimmalla pelaajalle!

Inee Inee goes virtual

Live stream Suvilahden DIY skateparkista mahdollistaa etä-osallistumisen upean skeittiparkin maalauksen avajaisiin skeittauksen parissa, mukana kutsuttuja skeittaajia.

Huom! Muutokset tapahtumiin mahdollisia. Helsinki-päivän ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan toukokuun lopussa.