Miten viedä tapahtuma verkkoon? Pieni opas livestriimaukseen

Ohjeet on koonnut muusikko, tuottaja ja musadiggari Aleksi Pahkala. Pahkala on toiminut muun muassa Radio Helsingin toimittajana ja musiikkipäällikkönä.

Jos teet livestriimausta ensimmäistä kertaa, on hyvä ensin ymmärtää livestriimauksen perusteista hieman. Livestriimausta voi tehdä helposti puhelimella ja tietokoneen kameralla, mutta Helsinki-päivän ohjelmaa varten kannattaa halutessasi opetella edistyneempi tapa. Livestriimauksen aloittaminen saattaa tuntua pelottavalta ja hankalalta, mutta sitä se ei ole. Tarvitset kameran ja mikrofonin, mahdollisesti pienen mikserin ja helposti ladattavan ohjelman.

Suosituimmat palvelut livestriimaukseen ovat YouTube, Facebook ja Instagram. Nämä ovat myös palveluita, joilla on sopimus Teoston kanssa musiikin käyttämisestä livestriimauksessa. Tämä puolestaan hyödyttää artisteja.

Mitä tarvitset livestriimauksen aloittamiseen:

 1. Kuva- ja äänilähteen – kamera, videokamera, puhelin, tietokone tai muu kuvalähde sekä mikrofoni, mikseri ja muut mahdolliset lähetyksessä soitettavat äänet.
 2. Striimausohjelmisto eli enkooderi – sovellus tai laite, joka muuntaa sisältösi digitaaliseen muotoon striimausta varten. Enkooderi siis digitoi videosi ja lähettää sen katsojiesi nähtäväksi livestriiminä. Enkooderi voi olla erillislaite, joka käyttää kameran tai tietokoneen audio- ja videosignaalia tai tietokoneohjelmisto, joka poimii videon verkkokamerasta tai tietokoneelta.
 3. Striimauskanava – palvelu, johon livestriimisi tulee nähtäväksi, yleisimpiä kanavia ovat YouTube, Facebook Live, Instagram Live ja Vimeo.
 4. Luotettava internetyhteys – tärkeää, jotta striimisi ei katkeile, jäädy tai kaadu.

Tärkeitä huomioita:

 • Harjoittele livestriimausta ennen ensimmäisen lähetyksen tekemistä.
 • Livestriimaus vaatii paljon etukäteisvalmisteluja. Aina ennen aloittamista kannattaa esimerkiksi testata striimausta ei-julkisella striimikanavalla.
 • Tarkista, että kaikki laitteesi toimivat ja ovat kiinni verkkovirrassa. Hos joku laittaisi toimii vain pattereilla tai akulla, muista pitää vara-akut ja -patterit lähellä.
 • Tarkista, että internetyhteytesi on tarpeeksi hyvä.
 • Muista miettiä valaistusta, tilaa ja äänen laatua.
 • Suunnittele esityksesi huolella ennakkoon. Käsikirjoituksen tekeminen helpottaa monasti.
 • YouTubessa sinulla pitää olla oma vahvistettu kanava, ennen kuin voit aloittaa striimauksen.
 • YouTubessa livestriimauksen ottaminen käyttöön ensimmäistä kertaa saattaa kestää jopa 24 tuntia. Kun livestriimaus on käytössä, voit aloittaa heti.
 • Huomaathan, että YouTubessa voi livestriimata mobiilisovelluksella vain, jos kanavallasi on yli 1000 tilaajaa.
 • Jos striimaat puhelimellasi käyttäen WLAN-verkkoa, kannattaa se pitää lentokonetilassa, jottei esimerkiksi puhelu katkaise lähetystä.
 • Käytä mieluiten aina kamerajalustaa ja ulkoista mikrofonia, myös puhelimella striimatessasi.
 • Käytä Helsinki-päivän striimeihin julkisia tilejä.
 • Livestriimausta varten sinulla ei tarvitse olla kamerassa muistikorttia.
 • Muista mainostaa tulevaa livestriimaustasi myös omissa sosiaalisen median kanavissasi ja tarkista, että olet päivittänyt oikean url-osoitteen myös Helsinki-päivän tapahtumaasi.

  Muistathan, ettet käytä lähetyksessäsi toisten tekemää musiikkia ilman lupaa. Koronatilanteen vuoksi Teosto on kuitenkin helpottanut musiikin käyttöön liittyviä oikeuksia YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa ja laatinut tähän sivuillensa selkeät ohjeet: https://www.teosto.fi/teosto/uutiset/striimaus-ja-musiikin-kaytto-koronatilanteen-aikana

Livestriimaus eri kanavissa

Tästä osioista löydät tarkempia ohjeita livestriimaukseen YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa sekä linkkejä palveluiden virallisille sivuille. Internet on myös täynnä toinen toistaan kätevämpiä ohjeita livestriimauksen aloittamiseen. Niitä katsoessa kannattaa huomioida, että palveluiden tekniikat ovat saattaneet muuttua, ja tuoreimmat ohjeet löydät aina palvelun omilta sivuilta.

Livestriimaus YouTubessa

YouTubessa voi lähettää livestriimiä muutamalla eri tavalla.

Yksinkertainen tapa: Nämä asetukset sopivat aloittelijoille ja striimeihin, jotka pitää aloittaa nopeasti.

 • Verkkokamera: Verkkokameralla voit aloittaa livestriimauksen helposti ilman striimausohjelmistoa eli enkooderia. Lähetä livestriimiä tietokoneen verkkokameran avulla. Katso lisätietoja.
 • Mobiililaite: Mobiililaitteella voit aloittaa livestriimin suoraan YouTube-sovelluksella. Huom. Voit livestriimata mobiilisovelluksella vain, jos kanavallasi on vähintään 1 000 tilaajaa. Katso lisätietoja.

Suositeltava edistynyt tapa

 • Striimaus enkooderilla: Livestriimin lähettäminen enkooderin kautta tarjoaa käyttöösi enemmän vaihtoehtoja. Enkooderin avulla voit tallentaa sisältöä tietokoneelta, kamerasta, mikrofonista ja muista lähteistä ja lähettää sen YouTube Live ‑striiminä. Enkooderi sopii hyvin esimerkiksi livestriimeihin, joissa lähetetään pelikuvaa tai käytetään ulkoisia ääni-/videolaitteita tai useita kameroita. Katso lisätietoja.

Livestriimauksen ottaminen käyttöön YouTubessa

Ennen kuin voit luoda livestriimin, sinun on otettava livestriimaus käyttöön kanavallasi.

 1. Varmista, että kanavasi on vahvistettu ja ettet ole saanut livestriimausrajoituksia edellisen 90 päivän aikana.
 2. Ota livestriimaus käyttöön:

Tarkat ohjeet löydät YouTuben omilta sivuilta suomeksi: https://support.google.com/youtube/topic/9257891?hl=fi&ref_topic=9257610

Huom. Livestriimauksen ottaminen käyttöön ensimmäistä kertaa voi kestää jopa 24 tuntia. Kun livestriimaus on käytössä, voit aloittaa heti.

Livestriimin luominen enkooderilla

Livestriimin lähettäminen enkooderin kautta tarjoaa käyttöösi enemmän vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi lähettää pelikuvaa ja käyttää ulkoisia ääni- tai videolaitteita tai useita kameroita. Jos et halua käyttää enkooderia, voit lähettää livestriimin verkkokameran avulla (tähän ei tarvita erillisiä ohjelmistoja).

Ennen kuin aloitat striimaamisen YouTubessa, sinun on ladattava koodausohjelmisto, eli enkooderi, joka muuntaa sisältösi digitaaliseen muotoon YouTube-striimausta varten. Enkooderi siis digitoi videosi ja lähettää sen YouTubeen katsojiesi nähtäväksi livestriiminä. Enkooderi voi olla erillislaite, joka käyttää kameran tai tietokoneen audio- ja videosignaalia, tai tietokoneohjelmisto, joka poimii videon verkkokamerasta tai tietokoneelta.

Koodaus (vs. verkkokamerastriimaus) soveltuu parhaiten livestriimeihin, joihin liittyy seuraavia toimintoja:

 • Näytön jakaminen tai pelivideon lähettäminen
 • Ulkoisen audio-/videolaitteiston käyttö
 • Monipuolinen tuotanto (esim. useiden kameroiden ja audiotulojen käyttö)

Livestriimaus Facebookissa

Ennen kuin voit livestriimata Facebookiin, sinun täytyy ladata striimausohjelmisto. Striimausohjelmiston avulla voit näyttää tietokonenäytön ja käyttää lähetyslaitteistoa striimatessasi Facebookiin. 

Tarkemmat ohjeet striimausohjelmistoon löydät täältä: https://www.facebook.com/help/755943624557739

Voit luoda livestriimin Facebookissa seuraavasti:

 • Siirry osoitteeseen https://www.facebook.com/live/create.
 • Klikkaa Luo livestriimi.
 • Valitse, mihin haluat julkaista livelähetyksesi.
 • Valitse Käytä pysyvää striimin avainta, jos haluat striimin avaimesi olevan pysyvä. Jos tämä ei ole valittuna, et pysty käyttämään tätä striimin avainta uudelleen striimin päättymisen jälkeen.
 • Kopioi ja liitä palvelimen URL-osoite ja striimin avain tai pysyvä striimin avain striimausohjelmistosi asetuksiin ja aloita videostriimi koodausohjelmistosta. Esikatselunäyttö tulee näkyviin.
 • Anna livestriimille kuvaus ja otsikko.
 • Klikkaa Siirry live-tilaan. Jos haluat ajastaa lähetyksen myöhemmäksi, klikkaa Ajasta.

Tarkemmat ohjeet suomeksi Facebookin sivuilla: https://www.facebook.com/help/587160588142067

Livestriimaus Instagramissa

Livestriimaus Instagramissa (Instagram Live) tapahtuu Instagramin mobiilisovelluksen Stories-osion kautta. Instagram ei luo erillistä osoitetta livestriimillesi, eli muista mainostaa tulevaa livestriimiäsi käyttämällä Instagram-tilisi osoitetta, ja käytä Helsinki-päivänä julkista tiliä. Instagram Live on suunniteltu vertikaalivideoille, joten pidä puhelimesi pystyasennossa kuvatessasi videota. Huomioithan että toisin kuin Facebookissa, livestriimisi ei tallennu Instagramiin. Voit halutessasi jakaa tallenteen vielä vuorokaudeksi Story-osioosi tai tallentaa puhelimeesi. Jos puhelimesi käyttää WLAN-verkkoa, kannattaa se laittaa lentokonetilaan livestriimauksen ajaksi, jotta mahdolliset puhelut eivät katkaise lähetystä.

Yksinkertaiset ohjeet:

 1. Siirry Instagram-sovelluksen vasemman ylälaidan Instagram Stories -osioon.
 2. Rullaa alalaidassa olevaa valikkoa vasemmalla ja valitse “Live”, paina punaista palloa ja livestriimi käynnistyy.
 3. Livestriimin ylälaidassa näet katsojamääräsi ja alalaidassa heidän kommenttinsa.
 4. Voit kommentoida livestriimin aikana itsekin lähetykseen.
 5. Kun haluat lopettaa striimauksen, paina “End” ruudun oikeasta yläkulmasta. Voit tallettaa videon omiin kuviisi painamalla ruudun vasemmassa yläkulmassa olevaa näppäintä. Voit myös jakaa videon Story-osioosi, jossa se on katsottavissa vielä 24 tunnin ajan.

Instagramin viralliset ohjeet (englanniksi):
https://help.instagram.com/292478487812558